Vlada Republike Srpske je posljednjeg dana 2021. godine potpisala ugovor s Kinezima o financiranju i izgradnji hidroelektrane Dabar, vrijedan 190 milijuna američkih dolara, u sklopu velikog projekta Gornji horizonti kojim se dio voda sliva Neretve i Trebišnjice usmjerava prema Bilećkom jezeru i HE Plat.

Kritičari projekta Gornji horizonti godinama upozoravaju na njegov izrazito loš utjecaj na režim voda u slivu Neretve jer uzrokuje smanjenje količina vode u dolini Neretve i podzemni prodor slane vode.

Saborski zastupnik Nikola Grmoja je povodom ovoga dogovora uputio zastupničko pitanje ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću i ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu:

Prema najnovijim saznanjima Vlada Republike Srpske u Bosni i Hercegovini dala je garancije za kineski kredit kojim će se krenuti u realizaciju projekta „HE Dabar“ u sklopu projekta „Gornji horizonti“ koji datira još iz 60ih godina prošlog stoljeća. Ovaj projekt predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Do sada se izgradnjom projekta Donji horizonti (od Bilećkog jezera nizvodno pa prema Platu i CHE Čapljina) slivu Neretve oduzima godišnje oko 4 milijarde metara prostornih vode. Ovim bi se uzelo još dodatne 2 milijarde.

Dosadašnja gradnja tog projekta već je ugrozila poljoprivredu u dolini Neretve u Republici Hrvatskoj. Svjetske organizacije poput WWF-a, upozoravaju da će izgradnja hidroelektrana na ovom području imati negativne posljedice za sliv i deltu Neretve jer se radi o izuzetno kompleksnom projektu sa značajnim negativnim posljedicama po lokalno stanovništvo, poljoprivredu i samu prirodu u nizvodnim područjima u Hrvatskoj, ali i BiH. Poljoprivredna proizvodnja u dolini rijeke Neretve u kojoj je zaposleno preko 30.000 ljudi ovisi ponajprije o vodnom režimu koji uvjetuje Neretva. Podzemne vode koje prihranjuju brojne potoke, jezera, a i samu rijeku Neretvu, ugrožene su predloženim projektima koji bi mogli smanjiti dotok slatke vode, naročito u ljetnim mjesecima. To će prouzročiti zaslanjenje i nepovratno uništenje poljoprivrednih površina u donjem toku Neretve.

S obzirom na upozorenja i štetne utjecaje koji ovaj projekt donosi sa sobom, planirate li reagirati i inzistirati da se napravi zajednička strateška procjena utjecaja na okoliš svih planiranih projekata te završi i usvoji Plan upravljanja Neretve i Trebišnjice ako uzmemo u obzir da će realizacija ovog projekta direktno utjecati na navedena područja, konkretno na salinitet Neretve uzrokujući slabiji dotok slatke vode, pogotovo u dijelu oko Opuzena i Metkoviće, te u BiH na području Čapljine?

Kinezi će graditi HE Dabar

Hidroelektranu će, prema navedenom dogovoru, graditi kineska kompanija China Energy Gezhouba Group, a kreditirat će je kineska državna banka Eskim, na osnovu garancija Republike Srpske.

HE Dabar, čija je ukupna vrijednost oko 650 milijuna KM, imat će instaliranu snagu od 159,15 megavata i 251,80 gigavata po satu proizvodnje električne energije.

Hidroelektrana Dabar pripada projektiranom hidroenergetskom sistemu hidroelektrana na Trebišnjici. Sastavni je dio projekta Gornji horizonti u slivu rijeka Neretve i Trebišnjice, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera, objavio je Klix.ba.