Sumnja da je na ‘pik’ telekomunikacijske bande došla zato jer je još davno svoj broj mobitela prijavila u imenik koji se nalazi u web imeniku

Ako vas zovu iz Irske, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Finske, Estonije pa i drugih europskih zemalja, a tamo nemate prijatelje ili rodbinu nemojte se javiti niti odgovarati na propušten poziv.

Večernji piše da je Karlovčanka s kojom su razgovarali već danima na udaru inozemnih poziva a dobiva ih i desetak po danu. Prozrela je da se radi o nečemu ilegalnom pa se ne javlja, no to svakako iritira i nju i njezinu obitelj. Sumnja da je na ‘pik’ telekomunikacijske bande došla zato jer je još davno svoj broj mobitela prijavila u imenik koji se nalazi u web imeniku.

Iz PU karlovačke kažu da tijekom 2019. godine u Policijskoj upravi karlovačkoj nije bilo prijava građana vezano za navedene slučajeve prijevara putem telefonskih poziva iz inozemstva. – Upoznati smo s takvim pokušajima prijevara na području drugih policijskih uprava, a koje uključuju kratko pozivanje korisnika kako bi korisnicima ostala informacija o propuštenom pozivu na koji onda korisnici mogu uzvratiti poziv što može rezultirati visokim troškovima (pozivanje međunarodnih ili satelitskih brojeva). Najbolja zaštita od neželjenih iznosa računa je ignoriranje takvih poziva, odnosno ne uzvraćanje propuštenog poziva – kažu u policiji.

U policiji kažu da svakako treba biti dodatno oprezan, a ukoliko se posumnja da se radi o zlouporabi ili prijevari, odnosno neželjenoj elektroničkoj komunikaciji od velike je važnosti da korisnici uvijek prijave takve brojeve svom operatoru (davatelju usluge) ili HAKOM-u.