Nakon izvanredne sjednice Gradskog vijeća Opuzena koju su inicirali vijećnici koalicije HDZ-HSLS (njih šest) a na kojoj se nisu pojavili gradonačelnik i četiri vijećnika Mosta priopćenjem za javnost se oglasio gradonačelnik Mataga. Podsjetimo vijećnici HDZ-a su gradonačelnika i vijećnike Mosta prozvali za opstrukciju rada Gradskog vijeća, piše Dubrovački vjesnik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Nije ni čudo kakav smo nered dočekali kad smo preuzeli vlast u Gradu Opuzenu tko je vladao zadnjih 20-ak godina, kad ovakve smiješne izjave daju za javnost. Teza da ja kao gradonačelnik i moji vijećnici opstruiramo rad gradskog vijeća je totalna glupost izjavljena od strane vijećnika HDZ-a. Da se vratimo na početak. Kao prvo, predsjednik Gradskog vijeća je objavio neopozivu ostavku u javnost 23. 03. i to su svi vidjeli.

Međutim ta ista ostavka nakon što je dostavljena u Grad, po našem tumačenju, nakon traženog mišljenja od Ministarstva uprave i pravosuđa što se tiče procedure općenito na deklaratorni čin, te samog naslova dopisa na mene kao Gradonačelnika umjesto na gradsko vijeće, i nastavno na njihovo mišljenje što predsjednik gradskog vijeća taj podnesak nije donio potpisan na protokol, smatrao sam nepravovaljanim i proceduralno promašenim -ističe Mataga.

Nakon konzultacija s pravnicima, po članku 73. Zakona o općem upravnom postupku, tražio sam od iste osobe da dostavi u roku od 8 dana od zaprimanja moga dopisa odnosno zaključka koji je poslan preporučeno putem pošte, potpisan podnesak, u suprotnom ćemo donijeti Rješenje kojem ćemo obustaviti podnesak.

Tek s potpisanim podneskom protokoliranim na Grad Opuzen, smatramo ispred grada kao ozbiljne institucije pravovaljanim njegov osobni, deklaratorni čin, koji se tiče najvišeg tijela u gradu. Taj isti podnesak je dostavljen potpisan 18.05.2023. od strane predsjednika vijeća, koji je postupio u roku od 8 dana na moj službeni Zaključak, koji je isti dan upućen svim vijećnicima na znanje.

Kao gradonačelnik i kad je proceduralno sve odrađeno kako treba ne mogu sazivati ove sjednice niti predlagati saziv ove sjednice. Sazivati može samo predsjednik vijeća ili prvi potpredsjednik u slučaju njegove odsutnosti na prijedlog najmanje 1/3 vijećnika ili na njegov osobni saziv. Znači samo sazivanje sjednice se tiče pravila po Zakonu i preciznije po Poslovniku o radu gradskog vijeća, to nisam mogao predložiti niti ja niti moja 4 vijećnika-pojašnjava Mataga.

Na istoj sjednici se utvrđuje činjenično stanje ostavke predsjednika gradskog vijeća u roku od 30 dana nakon zaprimanja službene potpisane ostavke na protokol Grada ili automatski prestaje dužnost predsjednika gradskog vijeća istekom 30-og dana po Zakonu.

Svime navedenim gore, gradonačelnik nema nikakve ovlasti za sazivanje niti predlaganje ovakvih sjednica, nego samo može upozoravati na nepravilnosti ili upozoriti na nezakonitost sazvane/ održane sjednice, gdje sam na isto sazivanje sjednice 15.05. upozorio uru i pol prije početka sjednice.

Unatoč upozorenju, sjednica je svakako održana. O njezinoj zakonitosti i zakonitosti sazivanja će odlučivati središnje državno tijelo zaduženo za nadzor zakonitosti rada predstavničkog tijela za koje nam je dužnost isto poslati na znanje ukoliko sumnjamo u nepravilnosti.

Tko nam je u gradskom vijeću na vlasti zadnjih 20-ak godina nije ni čudo da se ovakve smiješne stvari događaju.

Sve govori ona još njihova smješnija izjava da nismo završili njihove započete projekte ?? Baš se pitam zašto!

Projekt aglomeracije koje je prethodna vlast započela ne bi najvećem neprijatelju poželio što je mene dočekalo, tako da sam se sigurno nauživao vašeg ploda ove zadnje dvije godine!! I nažalost naši građani i stanari istih napaćenih ulica!!! Samo kočnice i dugovi od gradskih firmi koje opstruiraju normalan rad Grada, kaže Mataga.

Nelegalizirani naslijeđeni objekti poput naše sportske dvorane i još tužnije iako nije u našem vlasništvu, ali moglo se upozoriti, Osnovne škole Opuzen!

Hipoteke na gradskim nekretninama, 80% ulica nema riješenu oborinsku odvodnju, pola ulica nema kanalizaciju, poljoprivrednici još nemaju normalno javno navodnjavanje za njihove kulture, prostor vrtića nam je u najmu u prostorijama Doma zdravlja, gradska knjižnica u najmu u privatnom prostoru, zgrada bivšeg doma kulture uknjižena u privatno vlasništvo!!! Bolje da ne govorim dalje!

Pozivam vijećnike HDZ-a da sami napuste gradsko vijeće ili će ih narod sam skinuti i izbrisati s mape za dvije godine, rezolutan je gradonačelnik Opuzena, Ivan Mataga.

Piše: Stanislav Soldo / Dubrovački vjesnik

OGLAS