Saborski zastupnik Nikola Grmoja uputio je 8. svibnja 2019. zastupničko pitanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću vezao uz probleme poljoprivrednika s područja Kule Norinske i Opuzena na predjelu Luke. Naime, već godina poljoprivrednici imaju problema sa stokom koja pripada Dragi Bezeru i koja im uništava nasade i usjeve čineći pri tome veliku materijalnu i financijsku štetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pitanje prenosimo u cijelosti:

Prema informacijama i saznanjima koja dobivamo od veloikog broja poljoprivrednika s područja općine Kula Norinska i grada Opuzena s desne strane Neretve zemljoradnici bezuspješno pokušavaju riješiti probleme koje im stvara poljoprivrednik gospodin Drago Bezer. Naime, stoka koja je u njegovu kreće se nekontrolirano ovim krajevima te pritom uništava nasade i voćnjake i devastira groblje i ostale javne površine. Izgladnjela i bolesna stoka bez nadzora se kreće pašnjacima i obradivim površinama te nerijetko završi i na prometnicama. U slučaju uginuća njegovih životinja, iste se nepropisno zbrinjava skidanjem markica kako se ne bi moglo utvrditi vlasništvo. Nadzorom inspektorata iz Zagreba utvrđeno je da g. Bezer na može skrbiti o životinjama te mu se trebaju oduzeti iz vlasništva, ali cijeli postupak je obustavljen zbog nedostatka sredstava u iznosi 120.000,00 kuna koja su potrebna za cjelokupan proces.

Isto tako prema dobivenim informacijama od strane poljoprivrednika ovoga kraja zanimljivo je da su sudski procesi pokrenuti protiv g. Bezera doneseni u korist zemljoradnika, ali se šteta ne može naplatiti od dotičnog gospodina, štoviše prilikom jedne od presuda daje mu se pravo posjeda u odnosi na proizvođače, ujedno i hrvatske branitelje uz preoravanje postojećih poljoprivrednih kultura.

Gospodine ministre, imate li ikakvih saznanja o navednom slučaju u kojem se g. Bezer optužuje od strane brojnih poljoprivrednika te što planirate poduzeti kako biste riješili situaciju koja uzrokuje brojne štete stanovnicima, ponajviše poljoprivrednicima ovoga kraja?

Ministar Tolušić je dužan odgovoriti na zastupničko zastupnika Grmoje u roku od 30 dana od dana kada je pitanje postavljeno.

 

OGLAS