U sklopu ovogodišnjeg, petog Hackathon Dubrovnik natjecanja mladih informatičkih stručnjaka i programera te kreativnih inovatora Dubrovačko- neretvanske županije koje se održao 13. i 14. travnja 2019., natjecala se i ekipa Acervatio iz Gimnazije Metković u sastavu: Nikola Jurković, Toni Grgić, Milan Vrankić, Luka Ujdur, Petar Borovac i Roko Krstičević.

Hackathon je održan u organizaciji dubrovačke razvojne agencije Dura, američkog koledža RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovnik, a pobijedila je dubrovačka ekipa Skrrrah industries s projektom Smart box. Kao nagradu, dobili su ček na 10.000 kuna.

Inače, mladi Metkovci su se natjecali s projektom DubGuide. Konkretnije, radili su na razvoju aplikacije namijenjene turistima. U spomenutoj aplikaciji turisti imaju mogućnost unajmiti vodiča i dobiti prijedloge za aktivnosti. Takve su ture intimnije i personalizirane. Kada korisnik uđe u aplikaciju, odabire što ga zanima i koliko je voljan potrošiti. Aplikacija može preporučiti turu bazirano na danim informacijama, a korisnik također može pojedinačno odabrati znamenitosti/lokale. Nakon toga moguće je objaviti oglas koji vodiči mogu preuzeti. Lokali se mogu uključiti u projekt (postave svoj meni i opišu lokal, a trebali bi nekoliko puta dnevno odgovarati na pitanja npr. koliko je slobodnih mjesta?). Time ulaze u listu lokala i mogu biti preporučeni turistima.

Naši gimnazijalci nisu pobijedili niti osvojili jedno od prva tri mjesta, ali su privukli pozornost stručnog žirija.