HDZ je jučer održao posljednju sjednicu Predsjedništva prije nego Vlada u srijedu raspiše lokalne izbore. Hrvatska stranka umirovljenika u ponedjeljak je postigla dogovor s HDZ-om o COVID dodatku na mirovine. Isplata će biti dva tjedna pred izbore pa zaključite!, donosi Dnevnik.hr.

“COVID dodatak umirovljenici traže već godinu dana. Isplata će biti dva tjedna pred izbore pa zaključite. I dok su neke zemlje umirovljenicima dodatke davali već i u prvom valu, Vlada Republike Hrvatske se za to odlučila sada. Naime, oni s manjom mirovinom dobivat će više, a koji imaju više dobit će manji dodatak. Zasigurno je za mnoge umirovljenike taj novac egizstencijalno bitan i oni će ga primiti. No ni ova Vlada, kao ni prethodna nisu napravile dubinsku reformu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Stotine milijardi kuna daje se u socijalne transfere, uglavnom i za umirovljenike. Nikada nije uveden imovinski dohodovni cenzus s kojim bi se možda riješili oni umirovljenici kojima takva pomoć ne treba, od onih koji su uistinu socijalni slučaj.

Podsjetimo, HSU je sredinom 2000. godine uspio isposlovati povrat duga u vrijednosti nekoliko milijardi kuna. Sada su uspjeli isposlovati ovaj COVID dodatak, zajedno s umirovljeničkim udrugama.

“HSU je tako prva stranka koja je bila u Restart koaliciji i ima jednog zastupnika, a sada su postigli dogovor s Vladom HDZ-a”, komentirao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

”Što se tiče HSU-a, oni imaju svog predsjednika i vodstvo pa vi njima postavite pitanje”, kazao je premijer Andrej Plenković na Bagino pitanje hoće li biti češće suradnje Hrvatske stranke umirovljenika s HDZ-om. Iako je HSU danas zadovoljan postignutim dogovorom, Plenković je kazao kako je HSU i u prošlom mandatu na niz tema bio uz HDZ.

Može li se to nastaviti, Plenković je Bagu uputio na Veselka Gabričevića. ”On je krasan i ozbiljan čovjek. Vodi računa o umirovljenicima. Naravno da je zadovoljan, kako ne bi bio”, utvrdio je premijer i kroz smijeh kazao kako je velik broj ljudi također zadovoljan. ”Ima možda neki koji nisu, ali ovi jesu”, nadovezao se Plenković.

“Ovi izbori su izbori Andreja Plenkovića, s obzirom na to da je sada stranka u njegovim rukama. U Osijeku i Splitu HDZ ima neke šanse, u Zagrebu i Rijeci gotovo nikakve. HDZ-u su važne neke njihove utvrde, Slavonija i Dalmacija. U odnosu na 2017., HDZ-u se sada pojavilo nekoliko stranaka koje ulaze u njegovo biračko tijelo. U utrci će HDZ-u predstavljati problem činjenica da, primjerice u Vukovarsko-srijemskoj županiji, postoji više stranaka od centra prema desnici koje uzimaju glasače”, istaknuo je zaključno Bago.

OGLAS