Problemu pobačaja pristupi su uglavnom oprečni, stavovi zbijeni uglavnom u dva bloka koja se isključuju, a između njih prolaze ljudske sudbine u kojima je pobačaj rješenje i teret bez premca. Međutim, pristup ne mora uvijek biti bez razumijevanja drugoga što je pokazalo i jučerašnje predstavljanje vrlo zanimljive knjige Neplanirano.

Autobiografija Abby Johnson Neplanirano po kojoj je snimljen i istoimeni film, je knjiga koju vrijedi pročitati jer je autorica bila je u prvim redovima bitke na obje strane, i na pro-choice i na pro-life strani, i stoga nam donosi doista jedinstven uvid, unoseći nadu i suosjećanje u temu koja izaziva političke kontroverzije.

U knjizi se opisuje potresna životna ispovijest Abby Johnson koja je osam godina bila ravnateljica klinike za pobačaje u Teksasu. U listopadu 2009. g. dala je otkaz na to radno mjesto gdje su se radili pobačaji pod vodstvom organizacije Planned Parenthood, kada je prvi put osobno sudjelovala u obavljanju pobačaja u klinici i vidjela reakciju djeteta. Sada je Johnson majka osmero djece, (osobno je pobacila dva djeteta), gorljiva zagovornica prava nerođenih i obraćenica s protestantizma na katoličanstvo.

Knjigu je izdao Verbum, a u srijedu, 20 listopada u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavio ju je Ante Čaljkušić, predsjednik inicijative 40 dana za život  i predsjednik udruge Hrvatska za Život. U ime metkovskog ogranka Inicijative koji je organizirao ovo predstavljanje prisutnima se obratila Ankica Jakić.

Ante je iznio i dojmljive rezultate molitvene akcije 40 dana za život, odnosno Za dijete više.