Na Pelješcu neki roditelji sve glasnije govore o mogućnosti da svoje buduće srednjoškolce upišu u neku od srednjih škola u Dolini Neretve – primjerice Metkoviću – jer bi na taj način mogli živjeti s obitelji, a u školu putovati autobusom preko Pelješkog mosta. Tako bi se nakon nastave mogli vratiti doma, a ne bi ovisili o vremenskim prilikama kao što o njima ovise djeca koja upišu srednju školu na otoku Korčuli, s kojim se prekidaju plovidbene veze u slučaju nevremena.

SAMO POJEDINCI

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pelješka djeca su desetljećima najčešći stanari učeničkih domova u Dubrovniku, gdje obično upisuju srednje škole nakon osnovnog obrazovanja na svom poluotoku jer ne mogu na dnevnoj bazi putovati na nastavu. Zanimalo nas je stoga je li porastao interes za upise u metkovske srednje škole s područja Pelješca i jesu li prostorno i kadrovski spremni na takve zahtjeve?

Evo što o tome kaže Mario Obradović, ravnatelj Srednje škole Metković:

– Nemamo takve upite. Tu i tamo neki učenik u par godina bude iz Stona, bio je jedan učenik iz Orebića, i to onih koji imaju neku rodbinu ovdje, pa se tu upišu u školu za zanimanje koje nije prisutno negdje drugo, najčešće za automehaničara. Ako imaju tu kod nekog stat’, neku rodbinu, onda imaju besplatno noćenje, pa se zato odluče na takav korak. Inače nemamo nikakve najave u tom smislu. Istina je da je recimo, djeci iz Janjine bliže doći u Metković, a tu su i srednje škole u Opuzenu i Pločama. Djeci iz Neuma, koja dolaze u ove škole, nije ništa bliže sada nego djeci iz Janjine, a oni ne idu na granicu – složio se Obradović. – Ne znam što nosi budućnost, tko će to znati, ali zasad takvih najava nema.

– Trenutno nemamo učenika s Pelješca, ali ih je ponekad bilo – rekao je Jozo Jurković, ravnatelj Gimnazije u Metkoviću.

– Moje mišljenje je da je njima lakše doći do Metkovića nego do Dubrovnika, ali stvar je autobusnih linija. Time se otvara mogućnost i za upis strukovne škole u Opuzenu, škole u Pločama i u Metkoviću. Vjerujem da će tu biti zainteresiranih – kaže.

Na pitanje jesu li prostorno i kadrovski spremni na povećane zahtjeve za upis, Jurković dodaje:

– Ovisi koliko bi ih bilo, ali postoji upisna politika. Imamo tri programa, jezički, matematički i opći smjer, tako da, s obzirom na situaciju u Metkoviću i smanjeni broj učenika u osnovnim školama proteklih par godina, ne bi bio problem prihvat te djece. Upisi su za ljetni rok završili, a za jesenski je ostalo nekoliko mjesta jer nam je ministarstvo pojačalo odjele – rekao je Jurković. – Upisanih Pelješčana ove godine nema, možda se pojave na jesenskom roku, mada su se djeca već negdje upisala. To jedino može vrijediti za dogodine – zaključio je.

GRAD JE GRAD

Srednjoškolci s Pelješca, inače, čine 50 posto stanovnika Učeničkog doma u ulici Branitelja Dubrovnika i 40 posto stanara Muškog učeničkog doma u Gružu, pa nas je zanimalo što na ovo sve kažu njihovi ravnatelji.

Sandra Merdžan, ravnateljica Učeničkog doma Dubrovnik, kaže da je u domu 49 Pelješčana od 94 učenika:

– Nisam čula te najave, nama se nitko po tom pitanju nije obratio. Jako puno djevojaka i dječaka, jer smo sad mještoviti dom, imamo s Pelješca. Ako se roditelji odluče na takvo nešto, to je za razumjeti jer obitelji žele biti zajedno i da su djeca s njima. Prošao je proces upisa, ljetni rok je završen i popunili smo sva mjesta – istaknula je Merdžan.

– Most je napravljen za Dubrovnik, a mi se radujemo što će nam Neretvani više dolaziti – komentar je Borisa Njavra, ravnatelja Muškog učeničkog doma. – Možda je to sad malo euforija ovih dana zbog Pelješkog mosta, ali Dubrovnik je ipak tradicija Pelješčana kojih je kod nas u domu dosta, i to već druga generacija. I sve ih je više. To, naravno, ne znači da se ne radujemo Pelješkom mostu. Možda netko ode u Metković, Opuzen i Ploče, ali Dubrovnik je ipak Dubrovnik – istaknuo je.

Završeni su upisi

‘Za ovu školsku godinu završen je ljetni upisni rok i bez obzira na otvaranje Pelješkog mosta, učenici su već upisani u srednje škole’, odgovorili su iz Županije.

– Sve srednje škole imaju na raspolaganju dovoljno kapaciteta i kadrova za dodatni broj učenika. Učenički domovi i dalje će biti potrebni jer u njima nisu samo učenici s Pelješca nego iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije i šire. Za prijevoz do škola srednjoškolci koriste javni linijski prijevoz – zaključili su u svom odgovoru na novinarska pitanja, među kojima i na ono hoće li biti uvedena autobusna linija s Pelješca do doline Neretve.

Piše: Dubravka Marjanović Ladišić / Dubrovački vjesnik

OGLAS