Dvadesetak hodočasnika na zavjetnom hodočašće bratovštine Marijanski zavjet, koje se održava sedmu godinu zaredom, popodne su stigli iz Međugorja u Vid gdje su ih dočekali veterani 4.gbr i njihov domaćin Ante Marević.

Ujutro će biti na misi crkvi sv. Nikole a onda će nastavit svoj put prema Neumu, odnosno Dubrovnik gdje će završiti ovogodišnje 7. hodočašće za domovinu koje je počelo 12. lipnja u Osijeku. Dok se hodočasnici izmjenjuju iz rute u rutu, cijelo vrijeme je u njemu sudjelovao Ivica Vujić iz Kijeva.

Bratovština je 2015. pokrenula zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske.

Hodočasnička ruta počinje u Osijeku a preko našeg najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske, Aljmaš, a završava na Srđu kod Dubrovnika. Na tom putu su htjeli spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacijom do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji. Ruta hodočasničkog puta povezuje sva marijanska i ostala najznačajnija svetišta kroz Hrvatsku, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, i prolazi unaprijed određenu rutu puta. Na glavnoj ruti matici, pridružene su četiri priključne rute koje se s njom spajaju u najbližim svetištima, glavna ruta premrežava cijelu Hrvatsku. Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta.