Kada je vrijeme za prvi crtić? Kada djetetu dopustiti da igra igrice? Kako znati da je ekrana previše – samo su neke od dilema današnjih roditelja. U vremenu kada su pametni telefoni sve češće u ulozi dadilje, stručnjaci upozoravaju na negativne posljedice koje takav odgoj ostavlja na razvoj djeteta, piše HRT.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dolaskom drugog djeteta, Saneline su se majčinske obveze udvostručile, pa je tako četverogodišnjem Franu dopustila više vremena ispred ekrana – nekad i cijeli sat.

– Kad sam išla prekinuti taj crtani film, došlo je i do deranja, plakanja, bacanja, da više se neće s ničim zaigrati, a i teško ga je bilo zapravo ponovno nečim zainteresirati, kaže Sanela Poljanec.

I eto problema: igra postaje dosada, a potreba za ekranima – sve veća. Djeca radije izabiru njih nego slikovnice:

– Daju im, dakle, jednu vrstu nagrade, djeluju na centre ugode i na takav način djeluju adiktivno poput nekih supstancija poput alkohola, droga, upozorava psihijatar i voditelj Službe za mentalno zdravlje NZJZ Splitsko-dalmatinske županije dr.sc. Željko Ključević.

Ekran je roditeljima nerijetko svakodnevni pomoćnik, pa je u rukama djeteta mnogo više nego što bi trebalo.

– Najveći je problem ako je to neposredno pred spavanje jer onda djeca imaju teškoće sa usnivanjem ili ako je to za vrijeme obroka pa onda dijete nije svjesno toga što jede, nego guta samo. To kasnije može dovesti do problema upravo u području hranjenja, napominje klinička psihologinja i psihoterapeutkinja dr.sc. Mia Roje Đapić.

Ako ne prije, posljedice se pokažu u školskoj dobi:

– Kada sam počela raditi, bilo je tu i tamo neko dijete koje je imalo problem s grafomotirkom. Danas je sreća naći dijete koje nema problem s grafomotorikom, sve veći broje djece ima problem s pisanjem, ističe učiteljica razredne nastave u OŠ Trnjanka Ivančica Tajso Dragičević.

Zato s ekranima – što kasnije to bolje:

– Povremeno primjereno dobi, da roditelj zajedno s djetetom nešto gleda, da o tomu komentira, videopozivi s članovima obitelji gdje je dijete interaktivno s nekim – to da, ali mobitel ili bilo koji ekran kao obrazac ili glavna teta čuvalica zasigurno ne, zaključuje Ključević.

Autor: Matea Mikić/V.M./Dnevnik/HTV/HRT
Foto: snimka zaslona / HRT

OGLAS