Počela je berba klementina u Dolini Neretve. Nazivaju je božićnim voćem jer brzo sazrijeva i njezina berba traje samo tri tjedna – od završetka berbe mandarina do blagdana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nakon berbe mandarina, za proizvođače na neretvanskim plantažama nema odmora. Burovito vrijeme poslije kiše idealno je za berbu mirisnih klementina.

– Ove godine je urod klementine dosta smanjen, ali je zato kvaliteta kao nijedne godine. Očekujemo iz naše proizvodnje da ćemo imati nekih tristo tona klementine i očekujemo nekih šesto do sedamsto tona otkupa. Znači, ukupno tisuću tona klementine, rekao je Ivan Bjeliš, otkupljivač, ”Agro Neretva”, Opuzen.

– Uglavnom mandarina je tu po meni puno lakša, ali i klementina, ako joj date dosta pažnje i rada, ona zna dati dobru kvalitetu i naravno ima bolju cijenu od mandarine i trajnija je, može više stajati, naglasio je za Regionalni Dnevnik Goran Vuinac, proizvođač, Blace.

Prosječna otkupna cijena po kilogramu trenutačno iznosi šezdeset centi. Proizvođači su zadovoljniji nego s mandarinom, ali je berba dosta kraća.

– Veći su troškovi, manja je berba, znači nije 32 gajbe, nego 22 gajbe, a to je deset gajbi manje nego normalno od mandarine. Znači, povećava se trošak rada. Kada se sve plati, cijena je negdje tu – istaknuo je Stjepko Tutavac, proizvođač, Opuzen.

Berba je brza jer se plodovi beru rukama. No, neka su stabla ekstremno visoka, pa su u ovom poslu potrebni spretni berači.

– Nekako ipak ih je najljepše vidjeti ovako na Božić još kad su ukrasne grančice, bar što se mene osobno tiče i draže su mi od mandarina, govori Anđelka Milanović.

Zbog svog specifičnog mirisa dobro će doći i za blagdanske kolače. Neretvanski proizvođači naglašavaju kako će berba biti gotova do Božića, a ovog aromatičnog voća na našem tržištu bit će dovoljno za sve ljubitelje.

Autor: Mateja Delija/V.K./Regionalni dnevnik/HRT
Foto: HRT

OGLAS