Olupina njemačkog torpednog čamca S57, potopljena 1944. u akvatoriju Žuljane, jedna je od najpoznatijih na području južnog Jadrana. O njoj, a i mnogim drugima, u svojim knjigama o podmorju pisao je autor Danijel Frka i tako nadahnuo ronioce da stvore novu turističku priču, stoji u prilogu HRT-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– I ona je zapravo pričana na engleskom jeziku s hrvatskim prijevodom tako da zapravo ne samo u Hrvatskoj nego i ronioci iz Europe i svijeta mogu koristiti taj video da bi ronili do tih olupina, objasnio je Toni Kuran iz Športsko-ronilačkog ekološkog kluba Delta 5, Metković.

Sve češće one zanimaju i turiste koji uz pomoć iskusnih ronilaca odlaze u razgledavanje.

– 99 posto ljudi koji su bili na njemu su prezadovoljni i oduševljeni su, rekao je Dragan Lopin iz ronilačkog centra ”Žuljana”, Pelješac.

Uspješno dokumentiranje ronilačkih avantura mogu zahvaliti i kristalnoj čistoći mora na ovome području koje krije još mnoge olupine. Na jednu od njih, američki ratni zrakoplov LIBERATOR B-24 zaronili su i pred našim kamerama.

– Vrlo, vrlo zanimljivo. Rijetki su takvi zaroni, rekao je Marin Bockovac.

– Sve smo vidjeli, zadovoljni smo sa zaronom Super!, složila se Ivana Tutavac.

Zajednički zaroni timova Neretve, Žuljane i Lovišta sada su češći zbog manje prometne udaljenosti. Sve što su dosad dokumentirali izazvalo je veliko zanimanje publike.

– Kako ne! Ovo je jedna odlična turistička ponuda i za mladosti, mislim za sve uzraste, jer svi vole podmorje, rekao je Igor Đuričić iz ERK ”Lanterna”, Lovište.

– Imamo već neke daljnje planove, neke olupine koje još nisu istražene, za koje smatramo gdje bi se mogle nalaziti, najavio je Kuran.

I to je samo početak uspješne suradnje, koja je nastala zahvaljujući povezanoj Hrvatskoj i njezinu bogatu podmorju.

Autor: Mateja Delija/HRT

OGLAS