Po svakom punoljetnom građaninu koji napusti zemlju, Hrvatska gubi između 50 i 150 tisuća eura, ovisno radi li se o kvalificiranom ili visoko kvalificiranom radniku. Dok Njemačka dobiva još i više – trostruko više, budući je obrazovanje radnika u Njemačkoj oko tri puta skuplje.

Radi se o milijardama gubitka koje nijedan EU Fond (Pelješki most i sl.) ne može financijski nadomjestiti. Tako je Hrvatska poklonila Njemačkoj jedan cijeli svoj državni proračun u obliku novca za obrazovanje kvalificiranih radnika, više od 18 milijardi eura, ustvrdio dr. Tado Jurić, docent na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i autor knjige Iseljavanje Hrvata u Njemačku. Gubimo li Hrvatsku?.

Nadalje, novac izgubljen poreskim gubitkom koji se ne prikuplja od iseljenika je znatno veći od dotacija koje ti isti ljudi šalju u zemlju. Uz sve to raste broj umirovljenika, a pada broj radne snage.

Iseljavanje nije demografski, nego politički problem. Najveći problem hrvatskog i bh. društva danas nije demografija, nego nepovjerenje građana u sustav. Gotovo svaki građanin koji napusti Hrvatsku ili BiH postaje agent iseljavanja, kaže dr. Jurić te zaključuje da tijekom pet godina BiH bi zbog predstojeće proljetne evakuacije (od 1. ožujka Njemačka širom otvara vrata radnicima s jugoistoka Europe) mogla pasti na ispod dva milijuna građana.

Njemačkoj nedostaje 1.4 milijuna kvalificiranih radnika

U Njemačkoj vrište da im trenutno nedostaje 1.4 milijuna kvalificiranih radnika koje ne mogu nadomjestiti iz vlastitog tržišta rada i hitno trebaju useljenike. Njemačka savezna Vlada je ustvrdila da zemlje tzv. zapadnog Balkana nisu dale dovoljno radnika zbog birokratskih prepreka i to se od 1. ožujka bitno mijenja. Ovo se odnosi na zemlje: BiH, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Kosova, Albaniju. Smatraju da im to neće biti dovoljno pa srednjoškolcima nude šest mjeseci besplatnog tečaja za usavršavanje uz realnu pretpostavku da će nakon toga i ostati u Njemačkoj.