Trideset i šest najboljih hrvatskih chefova pod vodstvom Mate Jankovića kreirali su knjigu Croatia- The Cookbook, Hrvatska kuharica koja obilježava važnu fazu hrvatske gastro i restoranske scene. Među njima je i naš Ivan Tomašević koji je s 5 autohtonih recepata predstavio dolinu Neretve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Mate Janković

Ovo ključno izdanje hrvatske gastronomije s više od 150 vrhunskih jela najboljih hrvatskih chefova – prve moderne i sveobuhvatne monografije hrvatske gastronomije i kulture predstavljeno je prije dva dana u zagrebačkom restoranu Dubravkin put.

Kuharica je podijeljena na četiri hrvatske regije: 1.) Istra, sjeverno Hrvatsko primorje i Gorski kotar, 2.) Središnja Hrvatska, 3.) Južno Hrvatsko primorje – Dalmacija , 4.) Istočna Hrvatska. Knjiga uz hrvatsko ima i englesko izdanje koje će biti odličan ambasador Hrvatske kao važne gastro turističke destinacije.

Svaki od nas je predstavljao svoj rodni kraj s autohtona jelima. Ja sam odlučio naš kraj predstaviti sa 6 recepata od tih je 5 objavljeno, a to su: neretvanski brudet od jegulja i zaba, popara od jegulja i zaba, rižoto od žaba, liska s raštikom i kotonjada, objasnio nam je Ivan.

Ivan Tomašević

Ivan je svoja prve kulinarske vještine stjecao u Srednjoj školi Metković pod mentorstvom prof. Obrada Lalovca te Markiše Majstrovića i u to vrijeme je osvojio 2. mjesto na Međunarodnom natjecanju Gastro u Dubrovniku. Nakon završetka srednje odlučio se na daljnje školovanje u Opatiji, smjer Gastronomije i restoraterstva.

Radio u kvarnerskim restoranima od Rijeke do Mošćeničke drage, nakon čega se preselio u Zagreb (restorani Vinodol i Dalmatinac, Hotel Palace). Dobiva priliku raditi u jednom od najboljih restorana u Hrvatskoj, u restoranu ManO u i to uz mentorsku kuhaču chefa Kroflin Hrvoja te direktora Đaković Zlatka. Nakon 2 godine postaje chef i manager a u njegovu razdoblju ManO je postao 2. restoran u Zagrebu te 6. u Hrvatskoj prema Listi dobrih restorana.

Svoju karijeru nastavlja graditi u Johann Francku u kojem je bio partner i chef kuhinje.

U to vrijeme kroz Johann Franck je prošlo jako puno mladih Metkovaca. To je i bio moj cilj: iskoristili priliku te što više “progurati” ljudski potencijal iz našega kraja, kaže Ivan.

Croatia, The Cookbook

Nakon toga Ivan se odlučio napraviti novi korak u karijeri, a to je da imati svoj restoran. Ulazi u partnerstvo s Radom Malobabićem u bistro Placa51 u Rijeci te pokreće kultni fast food Placa s kvarnerskim specijalitetima.

Naš restoran je nosioc oznake Kvarner food-a i kao takvi smo prepoznati od strane svjetskog vodiča Gault&Millau koji nas je smestio u top 50 PoP Bistroa u Hrvatskoj. Ove godine idemo još jače jer želimo ući među 100 najboljih restorana po ovom renomiranom gastro-vodiču, objašnjava nam Ivan.

Nama je važno da je u najnovijem izdanju Hrvatske kuharice, koja obilježava važnu fazu u povijesti hrvatske gastronomske i restoranske scenezastupljena neretvanska kulinarska tradicija u čemu je ključnu ulogu odigrao naš Metkovac Ivan Tomašević.

Foto: John Pavlish

OGLAS