U sjajnoj atmosferi prepune porečke dvorane Žatika, hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Sloveniju 32:26 i osvojila Croatia kup. Premda jako oslabljena, izvrsnu utakmicu odigrala je naša reprezentacija i napunila nas optimizmom uoči odlaska u Njemačku na Europsko prvenstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

HRVATSKA: M. Mandić -/-, F. Ivić 10/36, L. Mihić 1/2, D. Duvnjak 3/6, M. Šoštarić 2/2, L. Stepančić 1/1, I. Karačić 1/2, M. Maraš 2/4, V. Načinović 5/5, T. Kušan 0/1, L. Cindrić 4/5, T. Lučin -/-, I. Martinović -/-, M. Šipić 1/1, F. Glavaš 2/3, Z. Srna 4/6, L. L. Klarica 4/4, M. Jelinić 2/3, izbornik Goran Perkovac

SLOVENIJA: M. Vujović -/-, K. Ferlin 3/18, U. Lesjak 4/20, B. Blagotinšek 1/1, G. Marguč 3/5, J. Dolenec 0/2, N. Cehte 4/4, S. Jovičić Slatinšek 1/1, T. Kodrin 1/1, M. Zarabec 1/2, K. Horžen 1/1, T. Mazej -/-, D. Bombač 3/5, B. Mačkovšek 5/6, D. Novak 2/3, A. Vlah 2/6, J. Drobež -/-, M. Suholežnik 2/2, izbornik: Uroš Zorman

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hrvatski rukometni savez (@hrs_insta)

Nakon što su tijekom dana zbog ozljeda s popisa za Europsko prvenstvo otpali David Mandić i Josip šarac, uoči susreta, izbornik je zbog manjih poteškoća sa stražnjom ložom odlučio da protiv Slovenije ne igra ni Matej Mandić. U sastavu su bili Igor Karačić, Tin Lučin i Ivan Martinović, ali izbornik nije planirao nastup posljednje dvojice.

Hrvatska je otvorila susret u sljedećem sastavu: Filip Ivić na vratima, Lovro Mihić i Mario Šoštarić na krilima te Marin Šipić na crti. Na vanjskim pozicijama bili su Zvonimir Srna, Igor Karačić i Luka Lovre Klarica. Žatika je inače bila ispunjena do posljednjeg mjesta i atmosfera je bila sjajna.

Hrvatska je lijepo otvorila susret. Od šest početnih napada realizirala je četiri i povela 4:1. Odlično je u toj početnoj fazi izgledala naša obrana. Bila je brza, dovoljno čvrsta i agresivna, s puno energije i pomogla je Filipu Iviću da susret počne s dvije obrane. Nakon šest i pol minuta slovenski izbornik bio je prisiljen zvati minutu predaha.

Nije im to previše pomoglo. Hrvatska je nastavila u svom ritmu, s vrlo malo pogrešaka, i nakon deset minuta igre Hrvatska je već bila na velikih plus pet (6:1). I ne samo da je to držala gotovo bez većih poteškoća, već je i povećala za jedan pogodak svoju prednost. U 17. minuti tako je bilo 9:3.

Nije se naša reprezentacija zadovoljila time. Nastavila je igrati kao u transu i sedam minuta prije predaha bila na pomalo nevjerojatnih plus osam (13:5). Slovenija je izgledala nemoćno na obje strane terena. Prvi dio tako je završio sa 16:10.

Slovenci su vrlo odlučno ušli u nastavak. Klemen Ferlin je zaustavio nekoliko naših napada, a uz sve to bili smo s igračem manje i za manje od šest minuta prepolovili su našu prednost. Ali onda se ukazao Luka Cindrić koji je bio na klupi veći dio prvog poluvremena i odlučio preuzeti odgovornost. Uskoro se Hrvatska vratila na pet pogodaka razlike (19:14).

Oba su izbornika očekivano dosta mijenjala nastojeći podjednako opteretiti sve igrače, ali i pronaći dobitnu kombinaciju. Triput je Slovenija u središnjem dijelu drugog poluvremena dolazila na minus tri, ali se nije uspjela spustiti ispod toga. Dapače, vratila se na pet razlike (24:19) i nastojala kroz igru pogodak za pogodak zadržati susjede na toj udaljenosti.

I uspjela je. Osam minuta prije kraja pobjegla je na sedam pogodaka viška (28:21) i pokazala da bez obzira na brojne ozljede i bolesti, s puno optimizma možemo čekati Europsko prvenstvo. Imala je doduše i plus osam u tri navrata, ali razlika je manje bitna. Važni su bili igra i dojam. A oni su izvrsni. S 11 obrana Filip Ivić bio je jedan od junaka. Pet pogodaka iz pet pokušaja dao je Veron Načinović. Po četiri pogotka dali su Luka Lovre Klarica, također bez promašaja, Luka Cindrić i Zvonimir Srna. Kod Slovenije, najbolji Borut Mačkovšek s pet pogodaka.

Hrvatska reprezentacija ostaje u Poreču do 9. siječnja. Dan kasnije leti za Njemačku. Prvi susret na Europskom prvenstvu je 12. siječnja protiv Španjolske u 20.30 sati.

Foto: Goran Sabelić / Sportske novosti

OGLAS