Hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu dugo 1640 km krenulo je ove godine 11. lipnja iz Osijeka, a završit će 24. kolovoza na Srđu kod Dubrovnika, trajat će ukupno 75 dana.

Hodočašće je podijeljenoj u etape i svaka grupa propješači svoj dio puta, a neki čak čitavu rutu. U sklopu 10. tjedna hodočašćenja (13. – 19. kolovoza 2017.) koje iznosi 166,6 km, hodočasnici su prešli rutu Trilj-Aržano-Imotski-Posušje-Široki Brijeg-Mostar-Međugorje-Metković.

Jučer, u subotu 19. kolovoza oko 16:00, došli su iz Međugorja u Metković. Na Trgu kralja Tomislava dočekali su ih domaćini, veterani 4. gbr., predvođeni Antom Marevićem. Pozdravili su ih i građani koji su se u tom trenutnu zatekli na trgu. Potom su svi skupa zapalili svijeće i pomolili se pred spomenikom hrvatskim braniteljima na Rivi i krenuli Preko u pastoralni centar Ante Gabrić gdje su im domaćini pripremili hranu i piće. Hodočasnike, njih četrdesetak, na odmor i spavanje primile su metkovske obitelji. U nedjelju će sudjelovati na jutarnjoj sv. misi, a zatim krenuti dalje prema Neumu i Dubrovniku gdje bi, na krajnjem jugu Hrvatske, trebao završiti njihov hodočasnički put.

Ovo hodočašće je nadahnuto drvenim hodočašćem Sv. Jakovu u svetište Santiago de Compostella, na sjeverozapadu Španjolske o kojem smo nedavno objavili reportažu na našem potralu (Camino de Santinago). Cilj Marijanskog zavjeta je molitva i žrtva, utjecanje Gospi kako bi pomogla i blagoslovila naš hrvatski narod.

Kako je izgledao dolazak u Metković pogledajte u našoj fotogaleriji: