Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je danas dvije upute za održavanje ovogodišnje mature.

– Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita učenici kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti školi (razredniku, ispitnomu koordinatoru ili ravnatelju škole), a kandidati Nacionalnomu centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, stoji u uputama.

Maturantima uoči mature preporučuju i dosljedno pridržavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba s kojima ne dijele kućanstvo i pojačana osobna higijena te izbjegavanje većih okupljanja.

Razmak je obavezan, svatko ima svoju kemijsku

A razmak će se držati i na maturi. Prije, za vrijeme i nakon pisanja ispita. HZJZ određuje da razmak među učenicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti minimalno 1,5 metar, a među kandidatima u ispitnim centrima najmanje 2 metra.

– Sve prisutne osobe obvezno moraju nositi maske (osim osobe koje imaju izuzeće). Maska cijelo vrijeme mora prekrivati nos i usta. Pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika o izuzeću ne može polagati ispite državne mature, jasno piše u uputama HZJZ-a.

Kao ni prošle godine, nema dijeljenja kemijskih. HZJZ propisuje da škola priprema određeni broj kemijskih olovaka za pristupnike koji su zaboravili ponijeti kemijsku olovku na ispit. Tu kemijsku olovku pristupnici nakon ispita odnose sa sobom, odnosno dvoje učenika ne smije koristiti istu kemijsku.

Ispit kod kuće: Nastavnici moraju posebno paziti

Nadalje, propisuje se i da će pristupnici s teškoćama i težim zdravstvenim stanjima ispite pisati od kuće.

– Tijekom polaganja ispita kod kuće dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke (prije ulaska u kuću i nakon izlaska iz nje dežurni nastavnici dezinficiraju ruke). Rukavice nisu neophodne, ali se mogu staviti na ruke prije ulaska u kućanstvo i skinuti nakon izlaska iz kućanstva te nakon upotrebe odložiti u PVC vrećicu koju nastavnici odnose sa sobom i odlažu u koš za otpad s poklopcem. Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje 2 m. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik ako im zdravstveno stanje to dopušta. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika, navodi HZJZ.

Polaganje ispita državne mature u bolnici, zaključuju iz Zavoda, provodi se sukladno protokolima bolnice.