Gradski odbor HSS-a Ploče, na održanoj sjednici 5. 4. 2021. godine donio je Odluku o raskidu političke suradnje sa SDP Ploče,  zaključenoj tijekom 2017. godine. O tome su javnost izvijestili priopćenjem koje potpisuje predsjednik GO HSS Ploče Zdenko Mateljak, piše Rogotin.hr.

Tijekom zajedničkog obnašanja vlasti jasno su bili utvrđeni i dogovoreni programski sadržaji suradnje uz naglašeno temeljno načelo uzajamnog povjerenja i timskog predstavljanja postignutih rezultata zajedničkog rada.

Međutim, kako se to često događa, mnogo toga dogovorenog i u dobroj vjeri očekivanog, malo se toga u praksi ostvarilo, naprotiv, bilo smo svjedoci autokratskom ponašanju i isključivosti pojedinih nositelja vlasti, članova SDP-a, uvjereni da su dovoljni sami za sebe. Sve je to u danim okolnostima destabiliziralo političko jedinstvo i funkcioniranje gradske vlasti, u kojim je odnosima HSS bio primjer političke lojalnosti kako bi postojeća vlast i dalje funkcionirala, barem do izbora, ali ne iz povjerenja i lojalnosti prema SDP-u, nego isključivo iz političke i moralne odgovornosti prema građanima koji od svake vlasti očekuju rješavanje njihovih vitalnih životnih problema, a ne da se gubi dragocjeno vrijeme u postojećem preslagivanju i zazivanju mogućih vanrednih izbora.

Za sve ono što je postignuto tijekom ovog mandata postojeće  vlasti, bez obzira na sve što je rečeno, mi izražavamo istinsku radost, ali smo istovremeno žalosni ostajući u čvrstom uvjerenju da je bilo kvalitetnije uzajamne sinergije, mnogo toga bi se programski i financijski učinci više iskazali, na dobrobit svih nas, građana Ploča.

Stoga, naša odluka o raskidu suradnje sa SDP je potpuno jasna i argumentirana, posebno kad se prisjetimo i slijedećih činjenica:

  • Nas, kao i ostale partnere, ni slovom niti riječju, sve ove četiri godine mandata nikad SDP nije spomenuo kao idejne začetnike ili sudionike razvojnih programa. Sve je prepisivao isključivo sebi i za svoje dnevne političke potrebe.
  • Veliki dio izgradnje infrastrukture u Staševici je rezultat programa HSS-a a ne SDP-a koji ga sada prepisuju sebi.
  • Ideja izgradnja novog vrtića i izvršene priprema oko izgradnje je iznjedrena u dosadašnjem programu HSS-a u suradnji sa ravnateljem Osnovne škole, Borom Bustruc.
  • Asfaltiranje Briškog puta u Staševici, odrađen je vrlo nekvalitetno uz znatna uložena sredstva.
  • Nedovršena mrtvačnica u Staševici

Sve ovo navedeno kao i niz ostalih argumentiranih činjenica samo nas upućuje da svim budućim koalicijama dajemo isključivu prednost zajedničkim svjetonazorskim načelima i vertikalnoj povezanosti nosioca političke vlasti u DNŽ i RH, što ostaje jedini jamac sveukupnog razvoja.

Više na portalu Rogotin.hr.