Parku prirode Hutovo blato, koji je kao i dolina rijeke Neretve upisan u ramsarski popis međunarodno važnih staništa pri UNESCO-u skupa sa 150 močvarnih staništa u svijetu, prijeti isušivanje, zbog gradnje hidrocentrala u istočnoj Hercegovini u okviru projekta Gornji hotizonti-upozoravaju iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Hutovo Blato je iznimno važno zaštićeno područje s registriranih 163 vrsta ptica, 630 biljnih vrsta te bogatim ribljim fondom u pet jezera s brojnim endemima. Izuzetno nam je drago da smo dio projekta MERLIN kroz koji provodimo aktivnosti restauracije vodenih staništa Hutovog blata te brojna istraživanja hidrologije sustava Neretve, Trebišnjice i njihovih pritoka, kao i podzemnih tokova”, ističe Matea Jarak iz WWF Adrije, piše Dubrovački vjesnik.

– Obnovom Hutovog blata doprinosimo borbi protiv klimatskih promjena, čuvamo jedinstvenu bioraznolikost BiH, kao i najvažniji ljudski resurs – vodu.

– Do kraja projekta restaurirat ćemo preko 1488 ha Hutovog blata. Ipak, unatoč zajedničkim naporima WWF-a i Parka prirode Hutovo blato, prijetnja je još prisutna, a to su postojeći i planirani hidrološki zahvati na Trebišnjici za potrebe hidroelektrana. Prema zadnjim istraživanjima, Hutovo blato je već ostalo bez 50% vode, a prijeti mu i presušivanje, zaraštavanje i požari. Sve bi te situacije mogle dovesti do velikog otpuštanja ugljika u atmosferu, zbog čega bi kvaliteta života ljudi u okolici Hutovog blata mogla znatno pasti-upozoravaju.

Više o ovome možete pročitati na portalu Dubrovački vjesnik.

OGLAS