Nakon sedam godina pada cjepnog obuhvata u Hrvatskoj, taj je trend zaustavljen prošle godine. Najveći je porast cijepljenja uočen upravo kod primarnog MPR cijepljenja, odnosno prvog cijepljenja protiv ospica, rubeole i mumpsa, koje je skočilo s lanjskih 89 posto na 93,2 posto, te kod revakcinacije protiv difterije, tetanusa i hripavca u drugoj godini života stoji u Izvješću o cijepljenju za 2018. godinu što ga priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Obuhvati u primarnom MPR cijepljenju su 2018. godine 93,2 posto, što je znatno poboljšanje u odnosu na 2017. kada su obuhvaćali 89 posto djece, piše Večernji list.

Najveći je porast obuhvata uočen u županijama koje su u 2017. godini imale najniže obuhvate, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji se nadoknadom propuštenih cijepljenja uz cijepljenje jednogodišnjaka dodatno cijepilo 983 starije djece i odraslih, naveo je u izvješću dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

U toj je najjužnijoj hrvatskoj županiji u proljeće 2018. došlo do manje epidemije ospica, koja je brzo suzbijena intenzivnim protuepidemijskim mjerama koje su značajno podigle tamošnji cjepni obuhvat.

Tako je 2018. prvo MPR cjepivo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji primilo 91,4 posto djece, a godinu prije samo 55,8 posto. Docijepilo ih se lani 94,8 posto, a u 2017. 82,6 posto.