Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio tekst o zaražavanju cijepljenih i necijepljenih te razlikama između njih nakon što su se zarazili koronom.

“Zadaća znanstvenika i epidemioloških stručnjaka je na površinu izroniti sve znanstveno utvrđene činjenice i zajedno s dosadašnjim praktičnim iskustvima o virusu SARS-CoV-2 donositi valjane zaključke i ocjene o epidemiji i načinima borbe sa zarazom”, komentirao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Krunoslav Capak i dodao: “Upravo zato stavljamo na uvid javnosti rezultate znanstvenih istraživanja, studija i članaka koji se bave temom cjepiva, razlika u zaštiti između cijepljenih i necijepljenih osoba, te utjecajem cjepiva na sprječavanje širenja virusa na druge osobe u okruženju.”

Priopćenje HZJZ-a prenosimo u cijelosti.

Cijepljene osobe manje su izložene zarazi od necijepljenih

Znanstvene studije pokazuju – cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih. Ako se i zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa na sluznici kod cijepljenih brže opada te su manje u mogućnosti prenijeti zarazu osobama u njihovom okruženju.

Delta varijanta SARS-CoV-2 trenutno je prevladavajući soj virusa koji se, za razliku od prethodne alfa varijante, pokazao puno zaraznijim, brže se širi i lakše prenosi.

Pridržavanjem epidemioloških mjera poput redovitog pranja ruku, nošenja zaštitnih maski za lice i održavanja razmaka između osoba, kao i što kraćim vremenom zadržavanja u zatvorenim prostorima s više osoba, posebno u ovom hladnijem dijelu godine, te cijepljenjem kao do sada dokazano najučinkovitijom mjerom zaštite vlastitog zdravlja sve smo bliži konačnom cilju, a to je završetak epidemije.

Recentna zbivanja u našem okruženju, prije svega u nekim nama susjednim zemljama, te iskustva drugih zemalja u dosadašnjem tijeku borbe s virusom i njegovim posljedicama, kao i javne rasprave u našoj zemlji, potaknule su potrebu da još jednom, radi točnog informiranja, zainteresiranoj javnosti predočimo cjelovitu sliku i sve znanstveno dokazane i u praksi potvrđene činjenice, jer samo tako možemo doći do istine.

Manje su šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju

Analizirane znanstvene studije i članci, na koje upućuju poveznice, pokazuju da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi nego necijepljene. Ako se i zaraze, cijepljeni rjeđe razvijaju teški oblik bolesti. Također,  manje su šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju u usporedbi s necijepljenima.

Nizozemska studija (1) o djelotvornosti cjepiva u sprječavanju transmisije virusa kontaktima u kućanstvu pokazuje da će u 63 % slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a tek 40 % ako su ukućani necijepljeni.

Britanska studija (2) također je pokazala da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe. Učinkovitost u sprječavanju transmisije  vremenom nakon cijepljenja opada kod oba cjepiva.

Zanimljiva su i iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih  Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom (3). Ukućani cijepljenih zdravstvenih radnika su imali 30 % manju šansu zaražavanja 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54 % manju šansu zaražavanja 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva.

S druge strane, u jednoj od studija (4) objavljenih u Lancetu istraživači su utvrdili da je rizik od zaražavanja kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li indeksni slučaj cijepljen ili nije cijepljen. Maksimalna količina izlučivanja virusa bila je jednaka kod cijepljenih i necijepljenih oboljelih osoba, međutim brže je opadala kod cijepljenih osoba.

Do sličnog zaključka došli su i autori druge studije (5) koji su, usporedbom periodičkih briseva i određivanja amplifikacijskih ciklusa kod hospitaliziranih pacijenata, našli da cijepljeni i necijepljeni pacijenti podjednako veliku količinu virusa izlučuju na vrhuncu zaraznosti, ali se kod cijepljenih osoba količina izlučivanja virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih.

Uz navedene, postoje i mnoge druge studije6 kao i praktična iskustva u različitim sredinama koja pružaju dovoljno dokaza da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji, te da, ako cijepljena osoba ipak oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego oboljela necijepljena osoba.

Ta komparativna prednost koju cijepljene osobe imaju s vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Reference:

1 Vaccine effectiveness against SARS-CoV-2 transmission to household contacts during dominance of Delta variant (B.1.617.2), August-September 2021, the Netherland

2 The impact of SARS-CoV-2 vaccination on Alpha & Delta variant transmission

3 Effect of Vaccination on Transmission of SARS-CoV-2

4 Community transmission and viral load kinetics of the SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variant in vaccinated and unvaccinated individuals in the UK: a prospective, longitudinal, cohort study

5 Virological and serological kinetics of SARS-CoV-2 Delta variant vaccine breakthrough infections: a multi-center cohort study

6 Exponential growth, high prevalence of SARS-CoV-2, and vaccine effectiveness associated with the Delta variant