Na zagrebačkom Trgu svetoga Marka održava se prosvjed Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva. Medicinske sestre ondje su krenule s glavnog zagrebačkog trga.

Podršku su im pružile i medicinske sestre i liječnici iz Doma zdravlja Metković koji su točno u 10 sati na 10-tak minuta napustile svoje radno mjesto izašle pred zgradu Doma zdravlja.

Dajemo punu podršku ovome prosvjedu. Mi smo tim, a sestre su naša desna ruka. Nadamo se da će se napokon početi vrednovati rad i da će sestrama biti omogućeno potrebno usavršavanje. – istakla je liječnica Sonja Barač.

Podršku medicinskim sestrama i tehničarima u Zagrebu dali su i saborski zastupnici Nikola Grmoja i Miro Bulj: Podrška našim medicinskim sestrama i tehničarima kojih je sve manje, potplaćeni su, a na njihovom entuzijazmu i empatiji počiva zdravstveni sustav!

Povod prosvjedu je nezadovoljstvo nedavnim parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora, u kojem se plaća povećava 4% za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada. Medicinskim sestrama, kako se navodi u priopćenju, to konkretno znači 50 kuna veću plaću. One zahtijevaju povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici sindikata potpisali su u petak Dodatak II. Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim se zaposlenima u zdravstvu od 1. rujna povećavaju dodaci na plaće za 7 posto. Predviđeno je linearno povećanje dodatka za 3% i 4%.