Korona-kriza, nastava na daljinu, dugotrajni štrajk u prosvjeti i druge bremenitosti koje su obilježile školsku godinu na izmaku – ništa nije narušilo pripreme za nastavak kurikularne reforme od jeseni i nove 2020./2021. školske godine.

Kako je u utorak za Slobodnu Dalmaciju potvrdio Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja i znanosti, na jesen se nastavlja postupni ulazak u reformske procese i drugih naraštaja, koji dosad nisu bili uključeni u kurikularnu reformu.

Tako će od nove školske godine prema novim kurikulima raditi praktički svi učenici u osnovnim i srednjim školama, osim đaka u četvrtim razredima osnovnih škola, osmaša (s tim da će njih kurikularna reforma zahvatiti u predmetima kemija, biologija i fizika) te maturanata.

Međutim, ono što će roditelje i učenike najviše zanimati jest da je država i od iduće školske godine osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, kako za obvezne, tako i izborne predmete, za što je u državnom proračunu osigurano oko 180 milijuna kuna.

– Radne bilježnice i ostali materijali u osnovnim školama neće se pokriti sredstvima iz proračuna, a kao i ove školske godine država neće kupovati ni udžbenike za srednjoškolce. Međutim, to se ne odnosi na djecu koja dolaze iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade, kojima će i u idućoj školskoj godini država pokriti trošak radnih bilježnica i drugih materijala u osnovnim, odnosno udžbenika u srednjim školama – najavljuje Košiček. Vlada bi tu odluku trebala potvrditi već na sjednici u četvrtak.

Iako bi ti troškovi za ostale učenike mogli pasti na teret obiteljskih blagajni, iz Ministarstva podsjećaju kako, kao i dosad, u tome dijelu mogu “uskočiti” osnivači, odnosno lokalna samouprava koja bi iz vlastitih proračuna mogla “pružiti ruku” obiteljima sa školarcima.