Dok hrvatske vlasti još službeno nisu reagirale na nastavak radova na izgradnji HE Dabar, ključne za Gornje horizonte, hidroenergetski projekt koji se postupno realizira još od vremena negdašnje Jugoslavije, zastupnik Dodikovog SNSD -a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija za tamošnje medije izjavljuje kako ne vjeruje da će se hrvatski premijer Andrej Plenković uključiti u priču oko Gornjih horizonata, odnosno kako ne vjeruje da će Plenković službeno reagirati, piše Južni.hr.

Tamindžija inače nije samo zastupnik SNSD -a Milorada Dodika u Skupštini RS -a. Kao izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Hidroelektrana na Trebišnjici, Tamindžija itekako zna kakav su projekt Gornji horizonti.

I dok bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je nakon dubrovačkog sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem između ostalog izjavio kako će preko svojih ministara raditi na zaustavljanju projekta Gornji horizonti, Tamindžija proziva za političku opstrukciju, ističe kako ga ne čudi što Plenković o Gornjim horizontima ništa ne govori.

Znam za sastanak Bakira Izetbegovića i Plenkovića. Od Plenkovića nisam ništa čuo jer sve što bi rekao protiv Gornjih horizonata bilo bi protiv interesa HEP -a i HE Dubrovnik i ne vjerujem da će se Plenković uključiti u tu priču. – kazao je Tamindžija, naglasivši kako je hrvatska strana upoznata s događanjima u svom susjedstvu.

HEP i hrvatska strana su upoznate sa svim aktivnostima koje se događaju na Gornjim horizontima i to je njihov interes jer je to naš zajednički sliv. – rekao je Tamindžija.

Kad je u pitanju HE Dabar, Tamindžija ističe kako je to projekt koji ima sve potrebne dozvole.

Svjedoci ste, vidite da je izgrađen tunel od 12 kilometara i to bi bio poduhvat i za bivšu državu, a ne ovu našu malu RS. Izjave dužnosnika iz Federacije nisu zasnovane na struci. – ističe Tamindžija.

Dio Hercegovine kao i dolina Neretve u Dubrovačko – neretvanskoj županiji strahuju od loših efekata hidroenergetskog projekta Gornji horizonti, koji će ugroziti daljnji razvoj poljoprivrede, ali i dovesti do nestašice pitke vode, a Tamindžija u jednoj od svojih nedavnih izjava ističe kako bi do manjeg dotoka vode ipak moglo doći.

Nastoje zaustaviti HE Dabar pričajući o pretvaranju doline Neretve u neku pustinju kao da će se projektom Gornji horizonti nešto smanjiti dole, možda će se smanjiti količina vode, kao što je studija i pokazala, ali u režimima velikih voda kada dole u dolini Neretve one prave problem, prave poplave, tako da će izgradnja Gornjih horizonata imati samo pozitivne utjecaje što je pokazala ekološka studija koja je bila predmet sudskog spora, koja je bila na sudu tri godine i poslije tri godine se pokazalo da nema elemenata ugroze, ona je prošla sve instance i nema nikakve mogućnosti za bilo kakvim špekulacijama ili bilo čim i to zna i opozicija, ali vjerojatno im je to zgodna tema da bi uzbunili javnost. – rekao je nedavno Tamindžija.

Inače, da će nastavak projekta Gornji horizonti biti poguban za dolinu Neretve, Malostonski zaljev, ali i opskrbu velikog dijela Županije pitkom vodom, stručnjaci i političari s hrvatske strane upozoravaju već duži niz godina.

Piše: Nikolina Metković / Južni.hr
Foto: Južni.hr