I ove godine kao i lani na turiste koji požele provesti ljetovanje u mjestima Makarske rivijere, poput hijena “vrebaju” online prevaranti koji im nude fotografije tuđih apartmana od Brela do Gradca i šire, piše Slobodna Dalmacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naivni gosti tako se dopisuju s prevarantima, rezerviraju apartman na sedam ili 10 dana, uplate akontaciju ili cijeli iznos noćenja i kada tog jedva dočekanog ljetnog sparnog dana stignu na odredište, šum mora im poremeti gorka istina da su apartman rezervirali i platili – kriminalcima.

Osim ovakvog načina prijevare, pošteni iznajmljivači se sve više susreću s nelegalnim ponuditeljima apartmana i stanova. Takvima je “stala na rep” Turistička zajednica općine Gradac na čelu s direktoricom Jelenom Mateljak pa su u konačnici inspektori zapečatili četiri kuće u kojima se nelegalno iznajmljivao smještaj.

– Svjesni smo učestalosti iznajmljivanja apartmana na “crno”, a veliko područje cijele naše obale suočeno je s tim problemom, međutim Makarska rivijera najviše zbog velikog broja vikendaša.

Iako naš TZ godinama prijavljuje ilegalne iznajmljivače apartmana, prošla godina se pokazala iznimno uspješnom zbog ostvarene suradnje s Državnim inspektoratom, odnosno njihovom ispostavom u Metkoviću koja je nadležna za naše područje.

Uspješna suradnja je ostvarena s voditeljem ispostave Ivanom Sršenom i višim turističkim inspektorom Ivicom Vidovićem koji su na svaku našu prijavu izišli na teren i kojima smo vrlo zahvalni pa se radujemo nastavku suradnje – kazala je Mateljak za Slobodnu Dalmaciju.

Tako su službenici Državnog inspektorata iz Metkovića, na području od Gradca do Zaostroga ispisali oko 30 kazni i upozorenja s time da kazne iznose od 700 do 4000 eura, a u koje je uvršteno pečaćenje kuća čiji su se vlasnici vikendaši bavili nelegalnim iznajmljivanjem uglavnom pod krinkom da su im to prijatelji.

Inspektori su ispisali 12 kazni za lažno oglašavanje za koje kazne iznose do 700 eura. “Modus operandi” ilegalnih ponuditelja smještaja koji imaju uglavnom kuće za odmor je uvijek isti – ako ih “posjeti” inspekcija ili u njihovu legalnost rada posumnjaju znatiželjni susjedi – u svim apartmanima im borave “prijatelji” kojih je dozvoljeno 15.

Tu bude i formalnog prepisivanja vlasništva kuće na suprugu, kćer i gazdu, pa onda u kući može boraviti čak 45 “prijatelja”. Ima tu i mještana koji iznajmljuju na “crno”, jer vlasnički odnosi nad objektom nisu sređeni, pa apartmani nisu kategorizirani.

Kako tvrdi direktorica Mateljak, na terenu je utvrđen niz prekršaja i naplaćene su novčane kazne zbog bespravnog oglašavanja, neregistriranog pružanja ugostiteljskih usluga smještaja, a četiri kuće su zapečaćene jer su u njima zatečeni gosti.

Kazne su izgleda urodile plodom pa je ovog ljeta u Gradcu registrirano šest takvih objekata.

– I ove godine na području općine Gradac raste lista potencijalnog rada na “crno” pa molimo naše iznajmljivače i mještane koji imaju bilo kakvu sumnju u nelegalno iznajmljivanje apartmana da nas kontaktiraju kako bismo provjerili urednost poslovanja.

Svjesni smo činjenice da ljeti ordinira mali broj turističkih inspektora kojima želimo pružiti točne smjernice za lakši i brži rad te ujedno maksimalno zaštiti uredno poslovanje registriranih iznajmljivača.

Jednako tako znamo i da u registriranom privatnom smještaju postoje propusti, ali orijentirali smo se isključivo na prijavljene nelegalne iznajmljivače za koje smo čvrste dokaze pronašli uz pomoć sustava eVisitora, naših informacijskih ureda i svakodnevnog pretraživanja online oglašavanja na poznatim platformama kao što su Booking.com, AirBnb i Apartmanija – dodaje čelnica gračkog TZ-a.

Nelegalnih iznajmljivača i prevaranata koji gostima nude tuđe ili nepostojeće apartmane uz prethodno plaćanje akontacije, ima i u Drveniku pa su nam tako Duje Lozina, direktor mjesnog TZ-a, i službenik Neno Kostanić, kazali kako su i lani i ove godine zabilježili slične slučajeve.

– I ove godine vlasnike apartmana provjeravaju i gosti i administratori stranice na Facebooku specijaliziranoj za iznajmljivanje apartmana. Uvijek gostima kažemo kako je bolje prije uplate akontacije za ljetovanje u apartmanima, najbolje provjeriti vlasnika u turističkoj zajednici jer ih ništa ne košta nazvati ili uputiti nam mail.

Prevaranti posredstvom Facebooka kradu slike tuđih apartmana, predstavljaju se kao iznajmljivači i od potencijalnih gostiju prvo traže uplatu akontacije od oko 100 do 300 eura, ovisno o tome na koliko dana su rezervirali smještaj.

Prevaranti uglavnom od gostiju zahtijevaju uplatu na bankovne račune otvorene u Srbiji ili Španjolskoj, a po njihovim porukama je vidljivo da je riječ o Google prevođenju, iako ima i pismenih. Bude slučajeva da gost dođe u apartman iznajmljivača i na koncu oboje shvate da rezervacija nije uplaćena na njihov, već tuđi račun i da iznajmljivači uopće nisu komunicirali s tim gostom.

Lani nam je u špici sezone u ured TZ-a došlo čak osmero gostiju iz Švedske koji su rezervirali smještaj u apartmanima u Drveniku, ali ne kod pravog vlasnika čije su slike ukradene kao i adresa, već prevaranta.

Naravno, prethodno su uplatili akontaciju i mislili da im je smještaj osiguran, pa su ovdje u našem uredu čekali da im nađemo novi smještaj, ali to je bilo nemoguće jer su svi bili popunjeni – ističu Lozina i Kostanić.

Imali su i u Drveniku prijavljenih slučajeva ilegalnih iznajmljivača kuća, uglavnom vikendaša koji u svoje objekte dođu samo ljeti i sve su slučajeve prijavljivali Državnom inspektoratu.

– Riječ je o prosljeđivanju ključeva u ruke i oglašavanju nekategoriziranih objekata čiji su vlasnici kuća državljani Češke i BiH pa smo imali punu kuću neprijavljenih Čeha – naglašava Lozina, piše Slobodna Dalmacija.

OGLAS