Iako u državi vrije, čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov ne očekuje nove izbore, jednako kako ne očekuje ni preslagivanje nove saborske većine. Nada se da će HDZ natjerati svojeg predsjednika na abdikaciju te da će vlada Mosta i HDZ-a nastaviti raditi bez “utega“,Tomislava Karamarka. U situaciji kada Karamarko i ne pomišlja na odstup, a politički analitičari tvrde da je Vlada formalno pala, Božo Petrov i ostali Mostovi ministri počinju radni tjedan kao da se ništa ne događa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Ima li sada Republika Hrvatska Vladu ?

– Ima! Vlada po Ustavu uvijek postoji. Pa tako i ova Vlada nastavlja raditi. To što gospodin Karamarko ne vidi da je zbog afere “Konzultantica” postao teret ovoj Vladi, to je drugi problem. Ako je čovjek slijep i ne shvaća pojam političke odgovornosti, to je njegov problem. Ne želim da se jedan čovjek poistovjećuje s Vladom ili da se naša nesuradnja s njim u Vladi poistovjećuje s cijelom njegovom strankom. Javnost je upoznata da i tamo postoje glasovi razuma koje valja pozdraviti.

– U javnosti se puno govori istupu premijera Oreškovića. Neki kažu da je njegov dramatičan istup zapravo iskoordiniran s Mostom kako bi se Karamarka istjeralo na čistac, dok drugi misle da premijer na ovaj način spašava čelnika HDZ-a, skrećući pažnju s glavnog problema Ina-MOL. Što je zapravo navelo premijera na ovakav iskorak?

– Vjerujem da je predsjedniku Vlade na pameti bila stabilnost Vlade i njezino održavanje zbog započetih reformi. On u ovom trenutku vidi da su tenzije prevelike, a da ne može očekivati povlačenje prvog čovjeka samo jedne strane i odabrao je takav put da nas obojicu poziva da odstupimo. Tako bi Vlada nastavila raditi. Iako sam rekao da ne vidim svoju krivnju u tome, ali meni za povlačenje ne treba taj argument, nego je dovoljna dobrobit domovine. Ako je cijena da se Vlada stabilizira, ja ću izići, ali nemam namjeru preuzeti krivnju za ono što je radio Tomislav Karamarko. Želim da se to jasno razlikuje. U ovom trenutku jedini teret Vlade i kaotične situacije u državi jest predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

VELIKI INTERVJU S BOŽOM PETROVOM U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SLOBODNE DALMACIJE OD PONEDJELJKA

OGLAS