Osnivanje galerije je samo nastavak onoga što smo zajedno ovdje počeli 2003. u našem vrtu, tu je sjedište naše Udruge En Face i atelieri

Ljubitelje likovne umjetnosti ovih je dana obradovala vijest  da je u Širokom Brijegu otvorena privatna neprofitabilna Galerija suvremene umjetnosti „nv“. Razgovarali smo s osnivačima Galerije,bračnim i umjetničkim parom, akademskim kiparom Nikolom Vučkovićem  i akademskom slikaricom Draganom Nuić Vučković, profesorima na ALU Široki Brijeg.

Što Vas je potaknulo na takav plemenit čin?

NIKOLA: Osnivanje galerije je samo nastavak onoga što smo zajedno ovdje počeli 2003. u našem vrtu, tu je sjedište naše Udruge En Face i atelieri. Galerija je novi izazov, mogućnost drukčijeg djelovanja i novih aktivnosti.

DRAGANA: Htjeli smo proširiti Nikolin atelier, ima tu mnogo drvenih skulptura koje su prezimljavale u vrtu, te je Nikola osmislio i galerijski prostor, a ideja nam se oboma sviđala od početka.

I ranije ste poduzimali neobične korake u popularizaciji umjetnosti – sjetimo se projekta izložbi „Privatno i javno“?

NIKOLA: Izložba „Privatno i javno“ dogodila se ovdje spontano 2003. nakon čega smo osnovali i En Face. „Privatno i javno“ traje evo već 17 godina, ona je od početka bila usmjerena na promoviranje mladih, ali su joj na vrijednosti i prepoznatljivosti pridonijela sudjelovanja renomiranih umjetnika iz BiH i Hrvatske koji su time podržavali naš projekt.

DRAGANA: Izložba je zadnjih 6 godina gostovala po vrtovima naših prijatelja od Širokog Brijega, Mostara, Čapljine, Gorice, Čitluka i Metkovića, jer je vrt bio pretrpan Nikolinim skulpturama. Sada bi se trebala ponovno vratiti ovdje gdje je sve počelo i gdje je, kako kažu naši stalni posjetitelji, uvijek bilo najljepše.

Kako je proteklo otvorenje ? Nezaobilazna je bila izložba grupe En Face?

NIKOLA: Otvorenje Galerije prošlo je s dobrom posjetom, slali smo pozivnice i sve je bilo spontano i vrlo ugodno. Galeriju smo otvorili izložbom En Face, to je bilo, kako ste kazali, nezaobilazno.

Cijeli intervju možete pročitati na portalu Dnevni list.

Razgovarala: Vesna Hlavaček