Prošlog vikenda skupina speleologa se spustila na dno jame Kraljević na Tornju (Goračići) što je za sada najdublja jama u koju su ušli na području Doline Neretve. Kao suorganizator ovoga poduhvata o događaju se oglasila metkovska Udruga Bašinik:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jama Kraljević na Tornju nalazi se na predjelu Vidonjak, kod sela Goračići. Ulaz u jamu pronašli su Stipe Maleš i Goran Rnjak 2019 godine, a kako nisu imali informaciju o postojanju lokalnog naziva, nazvali su je Kraljević na Tornju. Tom prilikom su je istražili do 80 metara dubine gdje su bili primorani stati zbog nedostatka opreme. Tijekom 2022. godine Dino Grozić i Goran Rnjak nastavljaju istraživanje i dosežu gotovo 150 metara dubine te ponovno ostaju bez opreme za nastavak istraživanja.

Nastavak istraživanja proveden je proteklog vikenda u organizaciji Udruge za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik, a u istraživanju su sudjelovali Branko Jalžić, Paško Visković i Matea Vučko uz logističku potporu Markice Vuice.

Tijekom posljednje akcije jama je u cijelosti istražena a istraživačka ekipa spustila se na 225 metara dubine što je do sada najveća dubina neke jame do sada istraženih jama u dolini Neretve. Od 1995 g. primat najdublje jame sa 144 metra dubine imala je Vištičina jama iznad sela Dukati u općini Slivno.

U istraživanju jame Kraljević na Tornju sudjelovali su članovi udruga: SO Sv. Mihovil – Šibenik, SO HPD Željezničar – Zagreb, Geonatura d.o.o.za stručne poslove zaštite prirode – Zagreb; SAK Ekstrem – Makarska, Hrvatsko biospeleološko društvo – Zagreb; SK Ozren Lukić – Zagreb; SD Meandar – Tučepi i Baštinik – Metković.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u istraživanju ovog interesantnog speleološkog objekta posebno obitelji Luiđija Barišića i načelnici općine Zažablje Maji Vrnoga koja cijeni i podupire aktivnosti udruge Baštinik.

Foto: Udruga Baštinik

OGLAS