Hrvatski rukometni vicpervak Nexe ove je sezone doživio pravu malu rekonstrukciju. Došla su šestorica igrača, otišlo ih je pet, a od svih koji su došli u transfere ne treba ubrajati starosjedioca Ivana Sršena. Desni vanjski iz Opuzena u posljednjih je sezonu i pol igrao na posudbama u PICK-u Szeged i Zagrebu da bi se u svojoj posljednjoj sezoni ugovora vratio u Nexe.

S nepunih 27 godina na leđima, Sršen je postao i povremeni reprezentativac, a prema pokazanom u hrvatskom i mađarskom velikanu čini se da u Našice ponovno dolazi kao bolji igrač nego što je bio prije godinu i pol te će biti od velike pomoći treneru Hrvoju Horvatu.

Treba nam vremena

Nexe je na pripremama već dva i pol tjedna, u tom su razdoblju odigrali četiri utakmice, a malo ih remeti što na raspolaganju još nemaju mlade reprezentativce i pojačanja za novu sezonu Gianfranca Pribetića i Frana Miletu koji se vraćaju sa SP-a kadeta iz Sj. Makedonije.

– Imamo dosta novih igrača i trenutno hvatamo taj taktički dio, u obrambenom i napadačom dijelu. U obrani je to možda malo lakše uigrati jer iziskuje agresivnost i čitanje igre, što je više stvar voljnog momenta nego taktike, a u napadačkom dijelu treba pohvatati zahtjeve sustava koji trener želi. Zato će trebati puno više vremena, strpljenja i treninga – otkriva za početak Sršen.

U godinu i pol, od one prve posudbe u Szegedu, u Nexeu se puno toga promijenilo. Momčad je igrala četvrtfinale EHF kupa i bila na Final Fouru SEHA lige te trend dobrih rezultata želi nastaviti.

– Ima dosta mladih igrača, a i ja sam novi jer me nije bilo gotovo dvije sezone. Trebamo se upoznati i treba nam dati vremena. Kada promijeniš neku najjednostavniju naviku, opet ti treba period navikavanja. Mi u početku ne očekujemo čuda, ali moramo raditi svoj posao i pohvatati se međusobno što je brže moguće – smatra Sršen, koji je u Našice stigao prije četiri godine.

Iako on sam ima kočnicu kada su očekivanja u pitanju, klub ne skriva visoke ciljeve.

– Očekivanja su velika jer je trener pred nas stavio dosta zadataka koje moramo obavljati i konstantno nas ispravlja. Imamo puno videoanalize, gledamo gdje griješimo u napadačkom i obrambenom smislu i po tome zaključujem da su očekivanja velika. Papirnato u sportu nikada ne predstavlja puno, jednostavno ćemo morati ispuniti zadatke koje trener stavlja pred nas i vidjet ćemo ako je to dovoljno za nešto veliko.

Prošle sezone u Zagrebu Sršen je bio važna karika, kako u obrani tako i u napadu. Dovoljno govori da ga je klub htio zadržati, a sve dobre igre stigle su na valu iskustva iz Szegeda za koji je također odigrao nekoliko odličnih utakmica u Ligi prvaka. Protiv RN Löwena u gostima je zabio sedam pogodaka u pobjedi. Te je polusezone u elitnom klupskom natjecanju u Europi zabio 22 gola, a prošle u PPD-u čak 59.

Nekoliko opcija

– Te sezone u Szegedu i Zagrebu donijele su mi puno iskustva, a mislim da je to presudno u rukometnom razvoju. Morate na svojoj koži osjetiti tu razliku, razinu igranja, kvalitetu golmana, igrača. U Ligi prvaka na toj razini morate biti 300 posto unutra jer to su momčadi koje se sastoje od prekaljenih reprezentativaca i internacionalaca koji kažnjavaju svaku pogrešku. Najmanje opuštanje i zadovoljstvo svojim igrama može dovesti do velikog pada. Jake momčadi ne praštaju – priznaje Sršen, a onda progovora i o svojoj ulozi u tim momčadima.

– Treba biti realan sam prema sebi i biti svjestan nekih kvaliteta koje imaš. Znam da nisam top kvaliteta, ali pokušavam to kompenzirati borbenošću i radom i na kraju ću vidjeti kamo će me to dovesti. Trudim se biti pošten prema sebi, raditi i mijenjati ono na što mogu utjecati.

Pošten je Sršen bio i u trakavici između Nexea i Zagreba oko njega na kraju prošle sezone. Zagreb je htio da on ostane, Nexe ga nije htio pustiti, a igrač se ni kriv, ni dužan našao u središtu mini sukoba.

– U početku sam se odmah ogradio od svega toga. Moje je da igram rukomet i to je sve što radim i što znam. U Zagrebu sam rekao da imam još godinu dana ugovora s Nexeom i iz Našica su me zvali da moram doći na pripreme i to je bilo sve. Ja sam profesionalac i moram poštovati odredbe ugovora, a sve ostalo treba pitati klubove. Nije moja domena niti me zanima što se događalo. Ja igram rukomet, moram ga igrati jer je to nešto od čega živim i prehranjujem obitelj, to je sve – rekao je igrač kojeg se povezivalo s bundesligašem Wetzlarom.

Već se pisalo kako je njegov transfer za sljedeću sezonu siguran, ali nikako nije sve gotovo.

– Ne mogu ništa potvrditi. Ako bude išta od svega i ako se nešto realizira, javit ću. Imam nekoliko opcija, ali bilo bi nezahvalno da kažem, pa da ne bude ništa od toga. Znate kako je u sportu, blizu ste, niste blizu ili je propalo pa nije – ogradio se Sršen, pred kojim je sezona u kojoj će Nexe od njega očekivati ulogu nositelja kvalitete.

Piše: Filip Ožbolt/SN