Iz kineskog Nantonga prema Pelješcu krenuo je prvi od tri broda na koji je utovareno prvih 30 segmenata rasponske konstrukcije budućeg mosta Pelješca. Riječ je o dijelovima glavne nosive grede, odnosno kolničkoj konstrukciji mosta. Osim toga iz Kine će brodovima biti dopremljeni i bazni segmenti stupova mosta. Prema dostupnim informacijama, prvi brod s dijelovima rasponske konstrukcije mosta na Pelješac bi trebao stići u roku mjesec dana, piše Jutarnji list.

Montaža rasponske konstrukcije počinje nakon završetka izgradnje stupa mosta. Naime, dijelovi rasponske konstrukcije bit će na početku montirati sa svake strane stupa. Kada krene postavljanje procjenjuje se kako će se na tjedan montirati 48 metara rasponske konstrukcije.

Brodovima će biti ukupno dopremljeno oko 400 segmenata rasponske konstrukcije. Svaki dio dugačak je šest, odnosno 12 metara. Težina svakog 12 metara dugog segmenta je oko 200 tona dok je ukupna težina rasponske konstrukcije mosta više od 30.000 tona.

Gornja limena ploča rasponske konstrukcije izrađena je od čeličnog lima debljine dva centimetra. Konstrukcija je šuplja te će u nju biti smještene instalacije kao i staza za pristup.