Kako će hrvatska nogometna reprezentacija proći u Rusiji, zanima svakoga od nas. Ako je suditi po osobnome imenu našega izbornika Dalića, mogli bismo očekivati zlato iako će naši nogometaši za to, ako je suditi po prezimenu našega kapetana, trebati otrpjeti mnogobrojne prekršaje (a Modriću se od uklizavanja modri potkoljenica) te na umu treba imati da je svatko kovač(ić) svoje sreće.

Imenoslovlje, jezikoslovna grana koja se bavi imenima svega što postoji, katkad pomaže arheolozima da pronađu izgubljene gradove, povjesničarima umjetnosti da preliminarno datiraju razdoblje gradnje kakva zdanja ili geolozima da pronađu rudu, a može li predvidjeti uspjeh hrvatske nogometne vrste, tek trebamo vidjeti. Odavna je, naime, poznata uzrečica da je ime znak, a koliko je točna, pokušat ćemo se uvjeriti na osobnim imenima i prezimena naših nogometnih reprezentativaca, trenera i predsjednika HNS-a.

Od šaptača konjima do ljubitelja kućnoga praga

Većina naših reprezentativaca i trenera nosi kršćanska imena, bila ona tradicionalna hrvatska ili strana usporediva s našima. Među njima su tri Ivana, nositelja najčešćega hrvatskog osobnog imena (u značenju Jahve/Bog je milostiv), te nositelj izvedenoga imena Ivica. Hrvatski reprezentativci nose i imena drugih evanđelista: Luka (stanovnik Lukanije, današnje južne Italije, pa bi nas osobno ime našega kapetana moglo zavarati i navesti nas da pomislimo da igra za Salernitanu), Marko (nositelji bi toga imena morali biti borbeni jer su rođeni u ožujku, mjesecu rimskoga boga rata Marsa, čak i kad nose srodna imena odmilja kao što je Marcelo, mali Marko) te Mateo (ime je inačica osobnoga imena Matej/Matija, koje na hebrejskome znači Jahvin dar).

Među hrvatskim reprezentativcima ima i nositelja različitih inačica imena apostola koji nisu bili evanđelisti kao što su Andrej (ime je srodno osobnomu imenu Andrija kojim se imenovalo muževne, odvažne osobe), Filip (ljubitelj konja) ili Šime (Bog je čuo). Osobna imena Duje i Dominik dovode se u vezu s latinskim naslovom dominus (gospodar), s tim da se osobno ime Dominik često prevodilo u Nedjeljko.

Među reprezentativcima su zabilježena i razmjerno česta kršćanska imena kao što su Ante (osobno ime etrurskoga postanja, koje se katkad dovodi u vezu s imenicom cvijet), Danijel (Bog je moj sudac; nadajmo se da će i broj sudačkih previda na našu štetu biti što manji), Josip (Jahve je pridodao), Lovre (u prijevodu Lovorko) i Nikola (pobjednik naroda). Kršćansko se ime Tin može izvoditi od Augustin (preuzvišeni) ili Valentin (hrvatski Zdravko).

Narodna su imena među našim igračima znatno rjeđa te sadržavaju pridjeve mio (Milan), drag (Dražen), vedar (Vedran) ili zlatan (Zlatko). Rjeđe su odrazom imena hrvatskih narodnih vladara (Domagoj – koji kod kuće miruje) ili su tvorena od glagola (narodno se ime Dejan dovodi u vezu s glagolom djelati ‘raditi’, u novije se vrijeme povezuje s engleskim imenom Dean u značenju dekan, a znamo tko igra za Liverpool). Ime se predsjednika HNS-a Davora povezuje s imenom slavenskoga boga rata (usporediva s rimskim bogom Marsom, pa su osobna imena Marko i Davor semantički povezana).

Za strano ime Mario i njegovu izvedenicu Marijan drži se da su etrurskoga podrijetla, a po pučkoj se etimologiji dovode u vezu s osobnim imenima Marin (morski) ili Marija (danas se obično prevodi kao ljubljena).

Pivari i kramari u suradnji s jahačima Apokalipse

Kad bismo sudili po hrvatskim reprezentativcima i njihovim trenerima, najčešće bi hrvatsko prezime bilo Kalinić (iako je Kalinića tek 855, a nositelja najmnogobrojnijega hrvatskog prezimena Horvat čak 21 618), a hrvatska bi prezimena uglavnom bila nadimačkoga postanja (najčešća su inače prezimena tvorena od osobnih imena). Nadalje, kad bismo sudili po pučkoj etimologiji, bili bismo sretni da su Ćorluka (ćoravi Luka) i Vida (dobro vidi), jedan uz drugoga. No, je li baš tako?

Hrvatska se prezimena dijele na ona koja potječu od osobnih imena, nadimaka i naziva zanimanja te ona koja se dovode u vezu s podrijetlom prvotnih nositelja. Među našim reprezentativcima i trenerima najviše je prezimena nadimačkoga postanja.

Na nazive biljaka upućuju prezimena Badelj (badelj je jedan od naziva za sikavicu, vrstu bodljikave biljke te bi nositelj takva prezimena morao biti britak), Kalinić (kalina ili zimolez otrovna je biljka, pa smo se, prije nego što je odstranjen iz momčadi, mogli nadati da će Nikola biti otrov za vratare, a Lovre još može biti otrov za napadače) i Rakitić (rakita ili crvena vrba pogodna je za izradbu košara, a mi se možemo nadati da će omiljeni Raketa udijeliti košaricu našim protivnicima). Ćorluki s obzirom na odanost hrvatskomu dresu znatno više pristaje točnije tumačenje prezimena (prkosna osoba) od spomenutoga pučkog, prezime se Jedvaj dovodi u vezu s likom priloga jedva koji je zabilježio još Ivan Belostenec, a Mrmić s glagolom mrmljati.

Vanjština su i tjelesne značajke utjecale na prezimena Bradarić (brada) i Livaković (prezime mu znači ljevak iako je po službenim podatcima dešnjak). Premda je Modrić iznimno čvrst, prezime mu navješćuje da mu neće biti lako na terenu (pretrpjet će brojne prekršaje i zaraditi modrice).

Na rodbinske odnose upućuju prezimena Ćaleta Car (otac mu je bio car) i Strinić (strina), na bezrepe životinje Rebić, a bezroge Šuker.

Druga su po brojnosti prezimena nastala od osobnoga imena: Brozović (od Ambrozije, što znači besmrtan, božanski, svet), Dalić (vjerojatno prema Damjan u značenju krotitelj ili Danijel u značenju Bog mi je sudac), Lovren (prema Lovro), Olić (najvjerojatnije prema Josip), Perišić (prema osobnome imenu Periša, inačici kršćanskoga imena Petar u značenju stijena), Vida (prema Vid ili Vidoslav) i Vrsaljko (prema lat. ursus, medvjed).

Nazivima su zanimanja uvjetovana prezimena Kovačić (kovač), Kramarić (prodavač rabljene robe), Pivarić (proizvođač piva) i Subašić (nadzornik ili upravitelj imanja).

Podrijetlom prvotnih nositelja motivirana su, pak, prezimena Pjaca (rođen na trgu) i Mandžukić. Znamo svi za upornost Super Marija, no imamo li na umu da se za osvajačke vojske koje su ratovale uz Osmanlije govorilo da su vojske Tuka i Mandžuka, nazvane po osvajačkim vojskama iz Staroga zavjeta i jahačima Apokalipse, jasno nam je da će hrvatski protivnici strepiti pred našim napadačem.

Jesu li imenoslovna predviđanja točnija od vremenske prognoze, saznat ćemo u nekoliko idućih tjedana.