Dio eksponata s pratećim panoima iz Muzej vučedolske kulture od jučer je izložen u Arheološkom muzeju Narona u Vidu.

Izlošci su vezani uz proučavanje astralnog simbolizma, koji uključuje kalendar i slikovno pismo drevne vučedolske kulture, koji je prof. dr. sc. Aleksandar Durman iščitao s bogato dekoriranih keramičkih posuda.

Prof. Durman je cijeli svoj profesionalni vijek posvetio proučavanju Vučedolaca i spada u najvrsnije poznavatelje njihove kulture koja je prema njegovim spoznajama bila na visokom nivou i prethodila je kasnijim europskim kulturama staroga vijeka što je posebno vidljivo u upotrebi astralnih simbola.

Prema njemu, najstariji prikaz kalendara u indo-europskom prostoru je pronađen na keramičkim posudama koje su pronađene u okolici Vukovara i Vinkovaca, koji je ujedno i najstarije pismo slikovnog oblika na svijetu što se često zanemaruje (oko 3000 god. prije Krista). Stoga je prof. Durman svoje predavanje naslovio Nebo iznad Vučedola prije 5000 godina.

Nakon predavanja ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec je predstavila samu izložbu u sklopu njihova projekta predstavljanja (gostovanja) vučedolske kulture u muzejima diljem Hrvatske.

Prije samog otvorenja izložbe koje je uslijedilo nakon predavanja, ravnatelj AM Narona Toni Glučina je predstavio i pozdravio goste iz Muzeja vučedolske kulture.