Najtraženije nebesko tijelo posljednji mjesec dana na sjevernoj Zemljinoj polutki je komet C/2020 F3, popularno nazvan Neowise prema svemirskom teleskopu Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer koji je 27. ožujka 2020. otkrio njegovu prisutnost.

Jučer oko 23:30 sati uhvatili smo ga na sjeveru horizonta, gledano s nasipa na desnoj strani grada negdje između Vida i Pruda. Mala točka plavičaste boje s tragom iza sebe iznad Prudske drage je Neowiswe 2020.

Trebao je jučer bili lako zamjetljiv prostim okom, ali nije bilo baš tako. Uzrok je u svjetlosnom zagađenju i česticama prašine. Naime, svjetlosno zagađenje nam ne dopušta da ga bolje vidimo i snimimo – ne bi vjerovali koliko je umjetnog svjetla prisutno u ovom smjeru (rasvjeta u naseljima, na autocesti, graničnim prijelazima), a za dobru vidljivost je potreban mrak.

Jedna zanimljivost koja privlači ljude diljem svijeta

Nebesko tijelo, komet Neowise (C/2020 F3) je zadnji put prošlo našim nebom u vrijeme kada su Egipćani gradili piramide, a sljedeća prigoda za vidjeti ovo svemirsko derište razbarušene kose kojem se sada vide ne jedan nego dva repa bit će za sedam tisuća godina (6.953)!

Upravo je to razlog što su mnogi pohitali iskoristiti priliku da bi što bolje zabilježili ovaj povijesni događaj koji je u svemirskim razmjerima neznatan. Koliko god bio sitan na fotografijama, imamo ga i mi s pogledom na Vid.