Djelatnici tvrtke „Kvaternik orguljarstvo“ iz Koprivnice izradili su prva svirala za jedinstveni projekt vjetroorgulja na brdu Trovro iznad Rogotina.

Svirala se sastoje od tube, redukcije, rezonantne cijevi i labija. Tonalitet zvuka zavisit će od dužine rezonantne cijevi. Ukupno će biti ugrađena 21 svirala na troje vjetroorgulje, čiji betonsku strukturu izgrađuju djelatnici dubrovačke tvrtke „Trag“, koja je na raspisanom natječaju dobila ovaj posao, a tvrtka iz Koprivnice joj je glavi kooperant.

Većina dijelova na sviralama izrađuje se od posebne vrste inoxa, 316, a riječ je o materijalu koji se koristi u morskim krajevima, jer je otporniji na utjecaj soli od običnog inoxa. Ploče od kojih se izrađuju usisni dijelovi (tube) s redukcijom te rezonatori su dimenzija 3 000 mmx2 000 mm x 3 mm. Prirubnice služe za spajanje rezonatora, kao i usisnog dijela, s labijumom. Najprije se izrežu svi dijelovi tube, redukcija, cijev, rezonator, poklopac rezonatora po šabloni i dimenzijama svake svirale, a onda se savija lim na hidrauličnu savijačicu pod pravim kutom ili, kao kod redukcije, pod određenim kutom. Kada su svi sastavni dijelovi gotovi, započinje zavarivanje i to TIG postupkom, nakon čega se varovi bruse i poliraju. Prirubnice se tokare i zavarivaju na rezonatore i usisne dijelove. Labijumi su unikati i izrađuju se od cink lima, a spajanje se izvodi lemenjem.

Na Trovru je planirano da se izgrade ukupno troje vjetroogrulje, jedne iz pravca Ploča, koje će stvarati zvuk pomoću maestrala, jedne iz pravca rijeke Neretve koje će za stvaranje zvuka koristiti jugo, a jedne iz pravca Rogotinu koje će „hvatati“ buru. Trenutačno je u tijeku izgradnja betonske konstrukcije upravo tih vjetroorgulja, za koje će se, kao i za sve ostale, upotrijebiti po preko 40 metara kubičnih betona. Dužina svake pojedinačne vjetroorgulje biti će 15,5 metara, ulazni profil širine 1,2 metara, a širina orgulja 2,25 metara. Projekt podrazumijeva zatvorena svirala i kombinaciju tonova sa sedam svirala, kako bi se dobila ugodna harmonija. Svake orgulje će imati četiri izlaza za zvuk i na svake će se ugraditi filteri protiv smeća, a biti će osiguran i prostor za servis.

Više o ovome možete pročitati na portalu Dubrovački vjesnik.

Piše: Ante Šunjić