Nakon što je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) najavio iznimno visoke temperature na Jadranu tijekom narednih nekoliko dana, postalo je jasno kako će kolovoz ove godine biti bitno topliji no što smo navikli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predviđaju se temperature čak do 36°C, te nitko ne zna kada će točno toplinski val prestati. Prema tome, čini se kako ćemo još neko vrijeme morati se boriti s visokim vrućinama i – za one koji stvarno nemaju sreće – nesnošljivom sparinom.

No, možda postoji nekoliko načina na koje bismo vam mogli olakšati svakodnevne vrućine: čak i ako nemate planove za godišnji odmor, bio on na visokoj nozi ili pak u nešto praktičnijem obliku. Većina savjeta koje smo ovdje popisali će vam biti poznati, no nikad nije loša ideja utvrditi gradivo. Posebice ako se radi o temperaturama preko 30°C iz dana u dan.

 • Hidratizirajte se: pijte puno tekućine, čak i ako niste žedni. Nije loša ideja izbjegavati pića koja sadrže kafein, alkohol, ili velike količine šećera.
 • Jedite lagano: veliki broj ljudi nema apetita prilikom velikih vrućina, no tome se može doskočiti pripremom većeg broja manjih, laganijih obroka. Voće, povrće, i riba su odlični izbor.
 • Izbjegavajte preveliki fizički napor: ako je ikako moguće, prebacite teške fizičke poslove na rano jutro i kasnu večer, kada se temperatura spušta.
 • Nosite pamuk: pamučna odjeća je lagana, udobna, i dobro upija znoj.
 • Koristite kremu za sunčanje: čak i ako se ne sunčate. Ponekad je nemoguće u potpunosti izbjeći izloženost suncu tijekom dana, te je krema za sunčanje upravo savršena za ovakve situacije.
 • Investirajte u cirkulaciju zraka: pravilno postavljeni ventilatori mogu uvelike poboljšati cirkulaciju zraka u kući te vam olakšati boravak unutra. Klima uređaji su, jasno, bolja opcija, no ventilatori su jeftiniji.
 • Provjetrite kuću ujutro i uvečer: savjet koji se nadovezuje na prijašnji – iskoristite hladnija doba dana kako biste dobili što više svježeg, ugodnijeg zraka u kuću. Kad temperature počnu rasti, pozatvarajte prozore i spustite zastore.
 • Pogasite uređaje koje ne koristite: moderna je tehnologija divna stvar, no valja imati na umu da je svako računalo zapravo i iznimno efikasna grijalica koja gotovo svu iskorištenu energiju pretvara u vrućinu. Ako ne koristite računalo, TV, ili neki slični uređaj, svakako ga isključite
 • Pripazite na znakove toplinske bolesti: iznenadni osip, letargija, glavobolje, zbunjenost, pretjerano znojenje, visoka temperatura, ubrzano disanje, i iznimna žeđ su samo neki od simptoma toplinske iscrpljenosti.
 • Pobrinite se za ljubimce: ako je vama vruće, onda je vruće i vašoj mački ili psu. Ljubimci su uvelike podložni toplotnom udaru, te im valja omogućiti hlađenje kako je god moguće.
 • Nemojte zaboraviti na hladni tuš: ako ništa drugo ne funkcionira, hladni je tuš često savršeno privremeno rješenje za nesnošljivu vrućinu. Slični učinak možete postići i ako namočite gazu ili krpu u hladnoj vodi, te se njome hladite.

Eto, nadamo se da će vam ovaj kratki popis korisnih savjeta pomoći u koliko-toliko ugodnom boravljenju kod kuće. Čak i ako se ipak odlučite na pravo pravcato ljetovanje, većina savjeta koje smo ovdje izlistali bi i dalje mogla biti korisna kada niste u moru. Sretno!

OGLAS