Sve do utorka Porezna uprava je primala godišnje prijave poreza na dohodak. Ove se godine očekuju milijuni eura preplaćenog poreza, a do njih je, ako niste mlađi od 30 godina, moguće doći i poreznim olakšicama za uzdržavanog člana obitelji.

Mnogi ne znaju kako među uzdržavanim članovima obitelji, osim djece, mogu biti i sve osobe čiji oporezivi, neoporezivi i drugi primici ne prelaze šesterostruki iznos osnovnog godišnjeg poreznog odbitka, što je povećano s 15 na 24 tisuće kuna (3.185,34 eura). To se odnosi i na, primjerice, roditelje u mirovini ili odrasle osobe za koje je porezni obveznik imenovan skrbnikom, što znači da i one donose povrat poreza građanima, piše Mirovina.hr.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naravno, koeficijenti, ovisno o tome tko je uzdržavana osoba neće biti isti, što znači da ni osobni odbitak nije jednak u svakom slučaju. Tako, primjerice, prema tablici koeficijenata te mjesečnih i godišnjih iznosa poreznih odbitaka, ako je netko kao uzdržavane osobe prijavio svoje umirovljene roditelje, mogao je za svakog od njih po koeficijentu 0,7, uz vlastiti porezni odbitak dobiti i mjesečnu svotu poreznog odbitka za uzdržavanog člana od 232,27 eura. Za osobu s invaliditetom ili tjelesnim oštećenjem će prema koeficijentu 0,4 svom osobnom odbitku pridodati i mjesečni iznos od 132,72 eura.

Uzdržavani članovi obitelji, osim djece i roditelja, mogu biti i bračni, odnosno izvanbračni te životni i neformalni životni partneri, ali i maćehe i očusi koje uzdržava odrasla osoba. Da bi građani ostvarili pravo na porezne olakšice za njih, moraju ih upisati u Poreznu karticu (obrazac PK), odnosno dostaviti dokumentaciju kojom dokazuju prihode i status uzdržavane osobe u najbližu ispostavu Porezne uprave svake godine do 28. veljače ako nisu dužni predavati godišnju prijavu poreza na dohodak.

Važno je napomenuti kako Porezna uprava pri utvrđivanju prava za priznavanje osobnog odbitka za uzdržavane članove u obzir, između ostalog, ne uzima socijalne naknade, obiteljske mirovine djece nakon smrti roditelja, sredstva koja su zaista utrošena na uzdržavanje, primitke do visine stvarnih troškova medicinske skrbi, nabavke pomagala i prijevoza te smještaja u zdravstvenoj ustanovi, odštete osiguranja zbog teške ozljede ili invalidnosti te nacionalne naknade za starije osobe, piše Mirovina.hr.

OGLAS