Kada se nađete u društvu velikog redatelja Francisa Forda Coppole, pred očima vam vjerojatno prolaze scene iz jednog od tri nastavka njegova filmskog klasika Kum (The Godfather). A ako je vaš susret povezan s vinom i vinarstvom, onda su te scene negdje usred Sredozemlja, u okolici sicilijanskog grada Corleonea.

Navedeni filmski prizori ne mogu se povezati s našim mladim enologom Josipom Barišićem (25) iz Metkovića kojega je životna ambicija dovela do slavnog Coppole, do njegovih vinograda i vinarije Inglenook u kalifornijskoj Napa Valleyju gdje je poslovni uspjeh postigao i Neretvanin Miljenko Grgić (Grgich Hills).

– Sve je nekako išlo svojim tokom, još u trećem srednje, a pohađao Srednju školu Metković poljoprivredni smjer, radio nam sezonu na Korčuli. Vidio sam kako neki ondje lijepo povezuju vinograd, podrum, restoran, turizam i poželio tako nešto. I zato sam odlučio nastaviti školovanje u Poreču na Odjelu vinogradarstvo-vinarstvo pri Višoj školi Rijeka.

– Koronavirus me je zaustavila u Metkoviću, uskoro se vraćam u Francusku.

Za Istru kaže da je naša najnaprednija vinarska regija, i to prije svega u tehnološkom smislu. A boravak u Poreču nije mogao proteći bez dodatnog rada što ga je vratilo u konobarske vode. Međutim, istovremeno je u drugoj godini studiranja dobio ponudu porečke Vinarije Rossi, i tako je dvije zadnje istarske godine proveo studirajući uz rad u vinariji.

Potom je došao zov s druge strane Atlantika kamo se otisnuo s napunjenom 21. godinom.

– Bio sam već  dovoljno legalan da mogu piti, odnosno kušati  vino! – u šali kaže Josip. Prvo američko iskustvo u njihovoj drugoj najvažnijoj vinskoj regiji Sonomi, u blizni San Francisca, bilo je tipično američko: rad u vinariji, početak s dna ljestvice, a napredak ovisi o iskustvu i znanju.

–  To je bilo teško razdoblje, u Sonomi sam doživio veliki šumski požar i evakuaciju. Napredak u poslu ovisi o znanju i zato sam nakon sedam mjeseci odlučio otići u Francusku jer je to najbolje mjesto za školovanje u ovom poslu.

Internacionalni projekt Vinifera euromaster u koji je uključeno sedam europskih sveučilišta iz Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Portugala, Josipa je doveo na Montpellier SubAgro, a potom i u Bordeaux Sciences Agro, u dva glavna središta francuske poljoprivrede.

Na međunarodnom natjecanju u Lyonu…

– Za mene je to bilo vrlo značajna godina, nije bilo puno praktičnog rada, ali se išlo duboko u teoriji. Predavanja su počimala u osam a završavala oko 17 sati, nakon toga smo imali po dva sata vježbi u laboratoriju ili degustacija. Tako smo imali priliku kušati sva značajnija europska vina. A jednom sam imao priliku kolegama prezentirati istarsku Malvaziju.

Našeg mladog enologa je korona prizemljila u rodni Metković gdje je stigao iz Lisabona i gdje je od studenoga prošle godine imao drugu godinu studija. Prije toga, prošloga ljeta se javio na natječaj za posao i po drugi put je otputovao u Kaliforniji, ovoga puta u Napa Valley na vinogradarski posjed površine od 90 hektara čuvenog redatelja i ljubitelja vina Francisa Forda Coppole gdje mu je bilo omogućeno raditi određena vina, konkretno rose.

Francis Ford Coppola s radnicima na imanju Inglenook.

Znanje mi je omogućilo viši stupanj u poslu, više nisam bio početnik. U Napi sam bio zadužen za svakodnevnu komunikaciju između vinograda i vinarije. Kao enolog u berbi bio sam zadužen za prikupljanje i analizu podataka iz vinograda prije berbe a i kasnije tijekom fermentacije vina. To je u skladu s današnjom potpunom kontrolom svakoga koraka u proizvodnji vina.

Vinarija Inglenook,

Coppolina vinarija je u znaku Kuma s originalnim artefaktima kojima se opisuje nastanak kultnog filma. Na posjedu živi i njegova kći Sofija, koja je 2004. dobila Oskara za najbolji scenarij (Izgubljeni u prijevodu). Oni su jednostavni ljudi, a Coppola voli pričati, osobito o vinu. On je za šefa svoje vinarije doveo Philippea Bascaulesa, direktora najpoznatije francuske vinarije Château Margaux. U njegovu vinogradu prevladavaju francuske sorte, ali ima i našega kaštelanskog Crljenka (Zinfandel) koji je osjetljiv i vrlo zahtjevan. Amerikanci su ga zavoljeli je jer je topal, ima visok udio alkohola, objašnjava nam Josip.

Vinogradi na Coppolinu imanju Inglenook.

Korona je spriječila Josipa da diplomski rad napiše na južnoj Zemljinoj polutki.

– Moja je želja bila da istraživanje za diplomski rad obavim u Australiji ili Novom Zelandu, jer to možemo napraviti u nekoj vinariji bilo gdje u svijetu, ali me je u tome spriječila ova pandemija. Tako da čekam mogućnost povratka u Francusku, u Bordeaux gdje bi u dogovoru s profesorima trebao obaviti ovo istraživanje.

S kolegama na studijskom putovanju u Japanu.

Josip je samo u prošloj godini promijenio čak četiri grada i dva kontinenta i kaže da je to nevjerojatno iskustvo za mladog čovjeka.

– Cilj mi je završiti studij, i vratiti se u Ameriku, u Napa Valley, tamo se trenutno događaju najznačajnije stvari u vinarstvu. Europa je tradicionalnija i nekako dijelom živi na staroj slavi. A jednom bih želio ostvariti svoj san s početka ove priče koji sam zamislio još u Lumbardi, imati svoj vinograd, podrum, restoran negdje uz naše more, zaključuje Josip kojega očekuje skori povratak u Francusku i dug put po bijelom svijetu.