Gradsko vijeće je na prošloj sjednici donijelo odluku o ovogodišnjim dobitnicima javnih priznanja Grada Metkovića u više kategorija. Josip Talajić, gradski vijećnik Mosta, osvrnuo se ovogodišnji način dodjeljivanja priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Na sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića u utorak 21. lipnja, kao vijećnik i istovremeno član Odbora za dodjelu javnih priznanja Grada Metkovića, sudjelovao sam u raspravi o dodjeli javnih priznanja za 2022. godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Čestitao sam nagrađenima, a potom sam u diskusiji skrenuo pozornost na meni neobjašnjive kriterije, a time i odluke o nagradama, pa sam gradonačelniku i prisutnim gradskim vijećnicima ukazao na sljedeće:

• sve nagrade osim nagrade za životno djelo dodjeljuju za postignuća ostvarena u jednoj godini, u pravilu od lipnja u jednoj do lipnja u sljedećoj godini.

• Odbor za dodjelu javnih priznanja predlaže kandidate za nagradu, a odluku o nagradi donosi Gradsko vijeće Grada Metkovića. Tako Gradsko vijeće može prihvatiti sve prijedloge, može prihvatiti samo neke prijedloge, može odbaciti sve prijedloge, a može i proširiti popis
dobitnika nagrade.

Pored dobitnika priznanja, bila su još dva kandidata koji su po mojem mišljenju zaslužili priznanje te sam predložio da Gradsko vijeće Grada Metkovića i njima dodjeli nagrade s obzirom da nije bilo nikakvih formalnih zapreka. Radilo se o učiteljici Marijani Curić i profesoru Petru Nikoliću.

Učiteljica Marijana Curić dobitnica je prestižne nagrade Global Teacher Award 2021, koju dodjeljuje AKS Education Awards iz Indije učiteljima (njih 100 u cijelom svijetu), a koji su pokazali izvrsnost u poučavanju različitih predmeta, čak i kroz nastavu izvan formalnih učionica.

Profesor Petar Nikolić ove je godine, nakon skoro desetogodišnjeg rada na Erasmus projektima, od Agencije za mobilnost i programe Europske unije imenovan ambasadorom eTwinninga za razdoblje 2022. – 2027. godine. Tako je u ovoj godini postao jedan je od rijetkih 14 profesora suradnika te Agencije iz Hrvatske.

Moj prijedlog je odbijen uz potpuno nesuvislo i formalno-pravno neutemeljeno obrazloženje „da je to tako i da se ništa ne može mijenjati“. Upravo suprotno, Gradsko vijeće ima ovlasti promijeniti očite, da budem blag, propuste.

U konačnici, u zraku je ostalo visjeti pitanje na koje ni predsjednik Gradskog vijeća gospodin Bebić, ni predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja gospodin Doko, a ni gradonačelnik Milan nemaju suvisao odgovor.

Pitanje glasi: Kako i zašto svjetska i europska priznanja koja su ostvarili naši sugrađani u ovome gradu ne znače baš ništa?

Meni odgovor ne treba. Znam ga. No, zbog vlastite savjesti i osjećaja odgovornosti prema građanima koji su me birali pitanje još jednom postavljam na ovaj način. Hoće li netko javno odgovoriti na ovo? Ne zanosim se, znam da neće. Šutnja i ignoriranje najsigurniji su način za nastavak mirnog sna u fotelji.

OGLAS