Opuzen ne naplaćuje zakupninu za zakup  1.711.372 m2 državnog poljoprivrednog zemljišta zbog čega su gradski, županijski i državni proračuni do sada izgubili 5.388.607,38 kuna.

Tako tvrdi Jure Stanić oporbeni vijećnik u Gradskom vijeću Opuzena koji je o ovom problemu izvijestio Ministarstvo poljoprivrede.

Na temelju prikupljenih podataka Grada Opuzena nakon javnog natječaja za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, provedenim 2006., nepobitno je ustanovljeno da se na ukupnim površinama od 536.634 m2, koje nepoznat netko cijelo vrijeme obrađuje (samo za državnu i lokalnu vlast, jer u Opuzenu svi znaju o kome se radi, unatoč tome što poljoprivredna inspekcija cijelo to vrijeme nije bila u stanju ustanoviti), uopće ne naplaćuje zakupnina zbog raznih razloga (nepoznati korisnici, ne raspisan natječaj, nitko se nije javio, nepotpisani ugovori i dodijeljeno bez ugovora), zbog čega državni, županijski i gradski proračuni godišnje gube 125.240 kuna. Za 13 godina samo na tim površinama ostvarena je ukupna proračunska šteta od 1,63 milijuna kuna, pojašnjava Stanić.

Osim toga, zakupnina se ne naplaćuje ni za 286.465 metara kvadratnih poljoprivrednih površina površina za koje je 2006. istekao ugovor o zakupu, iako i te površine za gradske službe „netko nepoznat“ redovito obrađuje.

Za te površine ne znam jediničnu cijenu zakupa po hektaru, pa  zbog toga nisam mogao izračunati proračunsku štetu, no službama Grada Opuzena i Ministarstva poljoprivrede to ne bi smio biti nikakav problem. S tim površinama, ukupne površine za koje Grad Opuzen ne naplaćuje zakupninu rastu do 823.099 metara kvadratnih, koji se sustavno obrađuju bez ikakve nadoknade, pojašnjava Jure Stanić.

Ni Grad Opuzen niti Ministarstvo poljoprivrede unatoč odaslanom upitu nisu se očitovali na navode oporbenog zastupnika u Gradskom vijeću Opuzena, Jure Stanić, koji pak tvrdi da grad Opuzen ne naplaćuje zakupninu za zakup  1.711.372 m2 državnog poljoprivrednog zemljišta zbog čega su gradski, županijski i državni proračuni do sada izgubili više od pet milijuna kuna.

Osim toga, odgovorne osobe Grada Opuzena u svom dopisu od 10. prosinca 2014., reagirajući na natječaj koji je u to vrijeme raspisao Grad Ploče za sporno područje na granici dvaju gradova, same su priznale: „Javnim pozivom obuhvaćeno je 10 katastarskih čestica (parcela) za koje postoje valjani ugovori o zakupu (Grada Opuzena, op. a.) do kraja 2016. Na tom dijelu ima 808.273 m2 i ona se koriste, a nadležni ne naplaćuju zakupninu.“-podsjeća Stanić.

Tako dolazimo do konačnog zaključka da grad Opuzen ne naplaćuje zakupninu za zakup  1.711.372 m2 državnog poljoprivrednog zemljišta zbog čega su gradski, županijski i državni proračuni do sada izgubili 5.388.607,38 kuna, bez obračunatih zateznih kamata-upozorava Stanić.

Nažalost, tom bi iznosu valjalo pridodati i razliku zakupnine između oranice i voćnjaka, budući da se u državnim knjigama veliki dio površina vode kao oranice (čija je zakupnina 2.000 kn/hektaru), dok je proteklih godina u donjoj Neretvi, suprotno odredbama ugovora o zakupu, na istim površinama zasađeno nekoliko milijuna sadnica mandarina, pa bi za te površine valjalo naplaćivati zakupninu koja vrijedi za voćnjake, odnosno 2.600 kuna/hektaru, smatra on.

Grad Opuzen i Ministarstvo poljoprivrede RH u važećem Zakonu o poljoprivrednom zemljištu imaju odličan instrument zaštite javnog interesa, budući se postojeći ugovori o zakupu mogu raskinuti ako se godišnja zakupnina i naknada za vode ne plate ni tri mjeseca nakon isteka roka za plaćanje odnosno do kraja lipnja tekuće godine. Temeljem, na službenoj internetskoj stranici, raspoloživih proračunskih podataka Grada Opuzena razvidno je da je u razdoblju 2013.-2017. tu obvezu uredno ispunjavala samo oko petina zakupoprimaca. To bi, smatra Stanić bio dovoljan razlog da se raskinu ugovori o zakupu tih državnih parcela koje bi se trebale dodijeliti onima koji će ih obrađivati i državi pošteno plaćati nadoknadu. Također jedna od mogućnosti je i da se svim dužnicima zabrani sudjelovanje na natječajima za buduće zakupe državnog poljoprivrednog zemljišta, no o tome će konačnu ocjenu dati Gradsko vijeće Opuzena prilikom sastavljanja i raspisivanja natječaja za zakup.

Piše: Stanislav SOLDO/SD