Rano jutros, dok su mnogi žurili jer je prvi dan nastave, na ogradi ispred zgrade Vage osvanuo je poveći transparent s porukom vladajućima Devastacija Vage za privatne interese. 

Iza ove poruke stoji saborski zastupnik Nikola Grmoja (Most NL) koji se o tome oglasio i na svojoj FB stranici uz komentar: Dosta je  urbanističke devastacije kompleksa Vage i našeg Grada! Grmoja je prije nekoliko dana reagirao na najnovije građevinske zahvate u prostoru oko bivše zgrade Vage, smatrajući ih devastacijom prostora i pogodovanjem privatnim interesima.

Most nezavisnih lista je tim povodom se obratio priopćenjem za javnost koje prenosimo.

Život na Vagi – Kako je urbanistički devastiran metkovski kompleks Vaga

Most NL Metković kontinuirano upozorava na urbanističku devastaciju ‘kompleksa Vaga’, a jutros je na ogradi kompleksa, koja je samo dijelom sačuvana, izvješen transparent s licima glavnih aktera ove priče kako bi se upozorilo na pozadinu uništenja poznatog kompleksa. Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izložio je pozadinu cijelog slučaja.

Poduzeće „Poduh“ otišlo je u stečaj prije više od 20 godina. U tijeku stečajnoga postupka, kada je na red došla prodaja stečajne mase (nekretnine) za kompleks „Vaga“ zainteresirala se i Crkva, konkretno franjevci. Činilo im se logično da se odu posavjetovati s tadašnjim gradonačelnikom koji im je rekao da odustanu jer će to navodno koštati desetak milijuna maraka, što su oni i učinili.

Nakon nekoliko igrokaza s „javnom dražbom“, stečajni upravitelj je stekao diskrecijsko pravo da proda kompleks „Vaga“ kome želi po slobodnoj pogodbi. Tako je cijeli kompleks prodan odabranima za ukupnu smiješnu cijenu od nešto više od milijun maraka. Primjerice, Stipe Gabrić Jambo je glavnu zgradu i park do nje na mjestu kojega je napravio zgradu, a to je bio glavni dio kolača, platio manje 300 tisuća njemačkih maraka. Kasnije je samo glavnu zgradu prodao vlastitome gradu za 1,1 milijuna njemačkih maraka, naravno preko posrednika da se izbjegne očiti sukob interesa. Posrednik je bila firmica iz Dubrovnika. Toliko o stjecanju vlasništva.

Polovicom 2006. Ministarstvo kulture ‘kompleks Vaga’ stavlja pod privremenu zaštitu (na tri godine). Rješenje je vrlo detaljno, sa svim česticama i ostalim detaljima, a u potpisu je gospođa Žana Baća. I upravo usred tog intervala, krajem 2007. i početkom 2008, kada se ni ograda nije smjela pituravati bez odobrenja nadležnog Ministarstva, pilaju se oba stoljetna parka, ruše ogradni zidovi i izdaju građevinske dozvole. Građevinske dozvole izdane su iako navedeni objekti nisu zadovoljavali zakonske odredbe, osobito po pitanju parkirnih mjesta. Pored toga, Oršulićeva zgrada projektirana je na temelju 20% „napumpane“ geodetske podloge. Ta zgrada realno nije imala pet parking mjesta, ali sada će se to „legalizacijom“ riješiti. Nažalost, građansku su hrabrost tada pokazali samo profesorice Gimnazije Metković i pokojni profesor Tomislav Zupčić Zupa sa svojim učenicima.

Jedan naš sugrađanin pisao je svojevremeno pročelnici Konzervatorskog odjela u Dubrovniku za područje Dubrovačko-neretvanske županije gospođi Žani Baći o Jambinoj zgradi, na što je odgovorila da su sve čestice u sklopu „Poduha“ zaštićene, ali eto baš ta na kojoj je Stipe Gabrić Jambo gradio, nije. Zanimljiva koincidencija je da je upravo u to vrijeme spomenuta dizala kredit, a jamac joj je bio Jambo.

Devastacija kompleksa Vage nastavlja se i nakon sklapanja koalicije između gradonačelnika Dalibora Milana i lokalnog HDZ-a sa Stipom Gabrićem Jambom i to navodnom rekonstrukcijom zgrade u kojoj je prije bila veterinarska ambulanta. Sasvim je jasno da se ne radi o običnoj rekonstrukciji obzirom da je već sada vidljivo kako će ova zgrada biti puno viša nego srušeni objekt. Na kraju se nadamo da se barem zid prema osnovnoj školi neće rušiti u svrhu otvaranja nekog „fast fooda“ ili pekare u novoj Oršulićevoj zgradi. Kao upozorenje na urbanističku devastaciju ‘kompleksa Vaga’ jutros smo na ogradi kompleksa razvili transparent s licima glavnih aktera ove priče.