Kad će Grad Opuzen raspisati natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta ? Na to pitanje nestrpljivo čekaju odgovore više od 600 zakupoprimaca koji su ugovori o zakupu odavno istekli i trenutačno državno zemljište obrađuju na temelju privremenih rješenja, piše Dubrovački vjesnik.

– Grad Opuzen je čekao primjenu novog Zakona o poljoprivrednog zemljišta koji je stupio na snagu 28.05.2022. te nakon njega stupanje na snagu novog Pravilnika za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Prednost novog Zakona koji više paše dosadašnjim korisnicima na području Grada Opuzena je sustav bodovanja, koji dosadašnjim posjednicima daje status dosadašnjeg korisnika te u startu 20 bodova prednosti u odnosu na ostale koji se jave na natječaj-ističe gradonačelnik Opuzena, Ivan Mataga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Mi smo bili obvezni zatražiti sva nova očitovanja od javnopravnih tijela za sve poljoprivredne čestice unutar Programa raspolaganja poljoprivrednog zemljišta te van njega. I te čestice planiramo kasnije ubaciti u izmjene i dopune Programa, da bi se cijelo državno poljoprivredno zemljište na području Grada Opuzena kroz dvije faze natječaja dalo u zakup, pojašnjava Mataga.

U interesu grada je da se kompletno zemljište obrađuje i naravno na temelju istog naplaćuje zakup to jest da ne bude zapušteno u svakom pogledu. Sva očitovanja od javnopravnih tijela smo dobili još u listopadu mjesecu, samo nam još treba procjena od sudskog vještaka za uvećanje početnog iznosa zakupnine za čestice na kojima su zasađeni trajni nasadi a taj postupak traje, pojašnjava Mataga.

Upravo je to novina u Zakonu koja je regulirana članakom 37. stavak 3. koja je malo odgodila raspisivanje natječaja.

Takva procjena traje jer je na području grada Opuzena više od 600 katastarskih čestica koje su predmet natječaja i sve ih treba obraditi pojedinačno.

– Mi očekujemo da će sudski vještak završiti svoj dio posla do sredine veljače, nakon toga šaljemo prijedlog natječaja na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. Nakon ishođenja suglasnosti od Ministarstva, odluka o raspisivanju natječaja ide na Gradsko vijeće, pa bi se natječaja za zakup državnog zemljišta trebao objaviti do kraja travnja-zaključio je Mataga.

Piše: Stanislav Soldo / Dubrovački vjesnik

OGLAS