Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež odaslala je poziv predstavnicima otkupljivača, županu Dobroslaviću i gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s područja doline Neretve za sastanak koji je sazvan za sutra u 10 sati u gradskoj vijećnici u Opuzenu.

Na dnevnom redu će biti Zahtjev Vladi RH za financiranje mjera sprječavanja propasti neretvanske poljoprivrede.

Za komentar ove inicijative smo upitali predsjednika Udruge Neretvanska mladež Željka Bjeliša:

U zemljama Europske unije poljoprivreda se ne sufinancira izravno, tj. kroz cijenu proizvoda, već zaobilazno tzv. skrivenim potporama koje se najčešće odnose na sufinanciranje cijene ambalaže, prijevoza i slično. To je ono što tražimo od naše Vlade i u svom zahtjevu želimo imati podršku lokalne i županijske vlasti. Osim toga, želimo da se vrati mogućnost doniranja one mandarine koja teže pronalazi put do tržišta što je ukinuto ove godine. Isto tražimo i za neretvansku lubenicu.

Mi želimo da naša roba bude prepoznatljiva na policama trgovačkih centara, odnosno da se razlikuje od uvozne robe. Zato predlažemo da nam država sufinancira ambalažu koja će biti jednaka kod svih proizvođača u dolini Neretve, za početak mislimo na mandarinu i lubenicu, zaključio je Bjeliš.

Na sutrašnjim sastanak očekuje se dolazak župana Nikole Dobroslavića, gradonačelnika Metkovića, Opuzen i Ploča, načelnika Slivna, Kule Norinske i Zažablja te predstavnika otkupljivača.