Prema podatcima MUP-a, u 2022. godini do 31. svibnja izdano je ukupno 51.516 dozvola za boravak i rad stranih radnika u Hrvatskoj. Od tog broja, za državljane Filipina izdano je 2.194 dozvola za boravak i rad. U odnosu na 2021. godinu, kada je u istom razdoblju izdano 26.143 dozvola za boravak i rad, u 2022. godini zamjetno je povećanje izdanih dozvola za boravak i rad od čak 97%.

Zbog specifičnosti turističke sezone u Hrvatskoj, i dalje imamo velik problem oko pronalaska kvalitetne radne snage. Iako uvjeti rada i plaće u turizmu rastu iz godine u godinu, procjenjuje se da u ovom trenutku i dalje nedostaje više od 30.000 turističkih djelatnika. Isti trend manjka radne snage prati i sve veći uvoz stranih radnika, pogotovo onih iz prekooceanskih država.

Budući da je standard života na Filipinima puno niži nego u Hrvatskoj, Filipinci rado dolaze u Hrvatsku za boljim poslom. Nije im problem prijeći gotovo 12 000 kilometara jer u Hrvatskoj mogu ostvariti bolje uvjete rada nego u svojoj rodnoj državi. Prosječna plaća na Filipinima iznosi oko 300 dolara mjesečno, odnosno nešto više od 2000 kuna, stoga ne čudi činjenica da Filipincima Hrvatska djeluje kao vrlo bogata država s puno potencijala za zaradu. Na dan 31. svibnja 2022. godine, važeći boravak u Republici Hrvatskoj ima 3.367 filipinskih državljana.

Usprkos trenutnim statističkim podatcima koji pokazuju povećanje izdanih dozvola za boravak i rad u Republici Hrvatskoj od čak 97% u odnosu na prethodnu godinu, procjenjuje se da će i dalje nedostajati velik broj radnika, posebno u sektoru turizma.