Opuzenski trojac Stipan Ujdur, Ivan Popić i Nikola Popović počeli s radove na rekonstrukciji utvrde Fort Opus iz 1684.godine u Opuzenu. Stipan i Ivan 3D modeliranje i video animacija, Nikola Popović komponrati će glazbu za video animaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U to vrijeme opuzenska delta Neretve je bila većim dijelom pod vodom, kasnijim melioracijama pretvorena je u plodno tlo.

U mjesecu studenom 1684. godine, mletačka flota uplovljava u rijeku i na mjestu ranijih utvrda Posrednice i Koša podiže snažnu utvrdu Fort Opus.

Moćna tvrđava Opus bila je gotovo dvostruko veća od tvrđave sv. Nikole. Sagrađena je 1684. godine kao dio napora Venecije da od Osmanlija oduzme prostore oko donjeg toka rijeke Neretve.

Tvrđava Fort Opus bila je u funkciji sve do kraja mletačke vlasti u Dalmaciji 1797. godine, a poznato je da je korištena i za vrijeme kratkotrajne francuske vladavine. Napuštena je početkom austrijske uprave, samo ne znamo točan datum. Na prvoj austrijskoj katastarskoj karti područja Opuzena iz 1836. godine, tvrđava se više ne vidi, ali je mjesto zadržalo naziv Fort Opus. Tek pri kraju 19. stoljeća na austrijskim kartama počinje se za naselje koristiti ime Opuzen

Da se je sačuvala tvrđava Fort Opus, bila bi zasigurno jedna od najvećih na našoj obali Jadrana. Uz bok onima u Veneciji.

Geolokacija Posrednica, danas Opuzen, je bila zanimljiva za više njih, koji su htjeli imati svoju vlast na ovom geolokalitetu: Turci, Dubrovačka republika, Mlečani, Austrougarska, hrvatski kraljevi i banovi. OLokalitet, Posrednica je bio nazvan Emporij, poznat  zbog prodaje soli, kilo soli – kilo zlata, figurativno rečeno (jedan lokalitet u blizini Opuzena se zove Soline). Predviđena je bila i brodograđevna industrija, u današnjem terminu naziva brodogradilišta. U blizini Posrednice  postojalo je pristanište za lađe, tadašnji naziv za brodove koje se i danas zove Lađište.

Poanta za Posrednicu, danas Opuzen, je ta da je ova geolokacija službeno nazvana Emporij, (Hrvatska enciklopedija: emporij – lat. emporium < grč. ἐμπόρıον: tržište, trgovački grad), veliki trgovački centar u svijetu prema kojem se slijevaju glavni robni tokovi svjetske trgovine, kao što su velike uvozno-izvozne luke, odnosno prometna čvorišta s velikim skladištima i jakom trgovinom. Među najveće svjetske luke ubrajaju se: New York, Rotterdam, London, Hamburg, Liverpool, Marseille, Genova, Hong Kong, Singapur, Bombay.

Po Hrvatskoj enciklopediji Opuzen bi danas trebao biti u rangu New York, Rotterdam, London, Hamburg, Liverpool, Marseille, Genova, Hong Kong, Singapur, Bombay, možda jednoga dana i postane, kaže Stipan Ujdur.

OGLAS