Svetom misom koju je, uz koncelebraciju 620 nadbiskupa, biskupa i svećenika, predslavio Papin vikar Rimske biskupije kardinal Angelo De Donatis u Međugorju je počeo jubilarni 30. Međunarodni festival mladih (Mladifest). Uz desetke tisuća mladih u Međugorju, otvaranje festivala preko live streama pratilo je rekordnih 1.747.100 ljudi diljem svijeta.

Na početku svoje propovijedi kardinal De Donatis kazao je kako je ”zahvalan Bogu i svima vama na pozivu da predslavim svetu misu otvaranja 30. Festivala mladih. Svima vama donosim topli pozdrav i blagoslov Svetog Oca”.

Uoči večernje mise koju je predslavio kardinal De Donatis sa zastavama je predstavljeno svih osamdeset država čiji su predstavnici došli na Mladifest, a prije toga apostolski vizitator s posebnomulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser i međugorski župnik fra Marinko Šakota održali su konferenciju za novinare.

-Svakako smo u jednoj novoj dinamici nove evangelizacije. Ja osobno i intimno sam uvjeren da Međugorje nudi jedan novi model nove evangelizacije. Međugorje nije pod izravnom paskom Vijeća za novu evangelizaciju, nego je pod brigom državnog tajništva. U svibnju je objavljeno priopćenje Svete Stolice da je dopušteno službeno organizirati hodočašće od strane župa, biskupija, biskupa, kardinala i da oni mogu biti nazočni na svečanim slavljima, a ovih dana upravo smo tome svjedoci, a to znači da je Sveti Otac otvorio velika vrata za ulaz u Međugorje, kazao je mons. Hoser, a fra Marinko se osvrnuo na ovogodišnji program, ali i dosadašnjih tri desetljeća Mladifesta.

-Poruka Mladifesta izražena je u geslu, to je ”Idi za mnom”. U svakom čovjeku postoji čežnja, čežnja za mirom, čežnja za istinom. Isus kaže ”Idi za mnom”. Tu su mladi, koji tu čežnju za Isusom, čežnju za mirom tu pronalaze, kazao je fra Marinko.

Na kraju konferencije za medije predstavljena je prigodna marka Hrvatske pošte Mostar izdana u povodu Mladifesta, a direktor prodaje HP-a Mostar Josip Bulić uručio ju je nadbiskupu Henryku Hoseru i fra Marinku Šakoti.