Kineska građevinska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) koja je dobila koncesiju za gradnju Pelješkog mosta za sada je na projektu zaposlila oko 50 Hrvata, javlja tamošnja novinska agencija Xinhua. Većina naših državljana na projektu rade kao inženjeri ili prevoditelji, a osim naših i Kineza, CRBC je angažirao radnike iz Kine, Srbije, Bosne i Hercegovine te afričkog Toga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ivica Granić, 38-godišnji inženjer s iskustvom u velikim državnim infrastrukturnim projektima, kako ga predstavlja Xinhua, dao je otkaz na svom starom poslu kako bi se priključio kineskoj tvrtki.

‘Nisam imao previše informacija o CRBC-u, ali kad sam malo pretražio shvatio sam da nema nikakvih dvojbi da se radi o ozbiljnoj kompaniji. Za posao sam se prijavio jer je veliki izazov raditi na najvećem infrastrukturnom projektu u državi, siguran sam da bi mnogi inženjeri željeli biti na mom mjestu. Kako su kineske kompanije izgradile sedam od deset najvećih svjetskih mostova, ovo će mi biti i dobra referenca, a osim toga posao mi je blizu doma’, izjavio je Metkovac Granić kineskoj agenciji.

Inače, na projektu je službeni jezik engleski, no zanimljivo je da su glavni kuhari na gradilištu – Kinezi. No, kažu, za one koji ne vole kinesku kuhinju, naručuje se hrana iz lokalnog restorana u Komarni.

Upravo ondje živi i najveći broj kineskih radnika koji su potpuno izmijenili izgled sela. Prema službenim podacima, Komarna ima 200 stanovnika, a dobili su novih 150 sumještana kineske nacionalnosti. Poduzetnik Ivo Jerković, preko čije tvrtke je riješen smještaj radnika, najavio je kako će otvoriti i prvi kineski restoran.

‘Iznenadio sam se kako su kineski ljudi skromni i profesionalni, ovo nije samo poslovna suradnja, postali smo pravi prijatelji’, otkrio je Jerković te dodao da naši i kineski radnici slobodno vrijeme najradije provode gledajući nogomet i spremajući lokalne kulinarske specijalitete.


Piše: Daniel Radman/100posto.hr
Foto: Denis Jerković
OGLAS