Iako je berba mandarina u punom jeku, u dolini Neretve umjesto o agrumima svi pričaju o – prodaji nekretnina. Neobična je to tema za poljoprivredi okrenuti kraj, još i više kad se zna da su kupci kuća, stanova i zemljišta redom Kinezi koji su s obiteljima počeli doseljavati na netom kupljene ‘kvadrate’ od Opuzena do Metkovića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tragom te informacije krenuli smo u potragu za nekretninama koje su odnedavno postale vlasništvo kineskih građana. Jedna od njih je i kultna kavana West u Opuzenu, prestižna lokacija iz 1980-tih gdje su se održavale svadbe, dočekivale Nove godine, organizirale pokladne svečanosti i brojne druge manifestacije. Kavana se nalazi u najelitnijem dijelu Opuzena. U sastavu ima objekt koji ima 13 soba i 21 ležaj. Nekada je to bilo vlasništvo mjesnog Komunalnog poduzeća, a potom su u vlasništvo došli Zlatko Mustapić i Branko Prović, vlasnici tvrtke Opus Delta.

U zemljišnim knjigama danas je, međutim, cijeli objekt upisan na kinesku tvrtku East Sun d.o.o., registriranu na Obali dr. Franje Tuđmana u Opuzenu. Iz dokumenta odjela za katastar nekretnina Metković vidljivo je kako je riječ o poslovnoj zgradi površine 415 četvornih metara na četiri etaže, od kojih je svaka ‘razbijena’ na poseban poslovni prostor, pretežito ugostiteljske namjene.

Kupuju se nekretnine i izvan granica Opuzena. Doznaje se tako kako je u ‘kineske ruke’ nedavno prešla i stara kamena kuća u Podgradnini površine 209 četvornih metara, nekadašnje vlasništvo obitelji Rešetine. I nju je, gle čuda, kupila također kineska tvrtka imenom Rich Even d.o.o, , registrirana na istoj adresi kao i ona kupaca poslovne zgrade u Opuzenu…

Što se sve prodaje i što kažu bivši vlasnici prodanih nekretnina pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika, koji je na kioscima od petka ujutro!

OGLAS