U ponedjeljak 30. srpnja počinje gradnja mosta Pelješac, potvrđeno je u Hrvatskim cestama. Tog će dana u Stonu predstavnici Hrvatskih cesta ljudima iz China Road and Bridge Corporationa (CRBC) predati svu potrebnu dokumentaciju, otvorit će se dnevnik radova i potpisati zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao, otkriva Jutarnji list.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tako će 30. srpnja početi teći ugovoreni rok za gradnju mosta, koji mora biti završen za 36 mjeseci. Istog dana kineski će izvođač na gradilištu mosta postaviti ploču s osnovnim podacima o projektu.

CRBC će u posao biti uveden tri mjeseca nakon što je u Dubrovniku potpisan 2,08 milijardi kuna vrijedan ugovor o gradnji mosta Pelješac s pristupnim cestama. Ovo je već drugo uvođenje u posao konzorcija na gradilište pelješkog mosta, samo što je prije 11 godina konzorcij bio domaći, a danas je kineski.

Prvi piloni

Neposredno nakon uspostave gradilišta ne treba očekivati velike građevinske zahvate. Prema dostupnim informacijama, prvo se očekuje rušenje dvaju stupova napravljenih tijekom gradnje prvog mosta. Usporedno s time provodit će se pripreme za dolazak ploveće barže na lokaciju mosta s koje će se vršiti dodatna ispitna bušenja na sedam mjesta. Bušenja se obavljaju da bi se s najvećom sigurnošću utvrdio sastav morskog dna u koji će se zabijati piloni. Istodobno će kineski projektanti raditi na izvedbenom projektu koji treba biti završen za oko šest mjeseci. Nakon što se obavi ispitivanje tla u morskom podmorju i bude li sve prema očekivanjima, zabijanje prvih pilona može se očekivati do kraja ove godine.

Slijedi izrada temelja stupa i pilona, nakon čega će se zabetonirati. Na samom gradilištu ne očekuju se vidljivi dijelovi mosta barem deset mjeseci od početka radova.

– Prvi dijelovi mosta iz mora će izaći deset mjeseci nakon početka radova. Za godinu i pol bit će prvi piloni, dva stupa i rasponska konstrukcija – više je puta rekao glavni projektant Marijan Pipenbaher. Posljednjih se mjeseci u javnosti puno nagađalo koliko bi i koje bi hrvatske podizvođače CRBC mogao angažirati na gradnji mosta.

Brza cesta

Hrvatske ceste kao investitor ni na koji način ne mogu izvođaču nametnuti angažman domaćih kompanija. Iako se već mjesecima govori o kontaktima predstavnika kineskog konzorcija s domaćim građevinskim tvrtkama i brodogradilištima, konkretnih informacija o angažmanu domaćih podizvođača još nema. Pojedini vlasnici domaćih građevinskih kompanija proteklih su nam tjedana govorili da, s obzirom na tehnologiju radova, neke veće poslove ne očekuju u prvih godinu i pol.

U prvoj fazi poslove mogu očekivati samo domaća brodogradilišta, no zasad nema informacija o tome je li sklopljen ijedan ugovor s domaćim podizvođačima. I dok je javnost fokusirana na projekt mosta, ni izgradnja brze ceste preko Pelješca nije ništa manje zahtjevan projekt. U Hrvatskim cestama provode analizu sedam ponuda pristiglih na javni natječaj za gradnju prve dionice ceste od Duboke do Šparagovića.

OGLAS