– Hrvatska je postala ‘zarobljena država’ u kojoj većina građana ne shvaća da političari troše novac od njihovih poreza, ističe Davor Huić, istaknuti član Udruge Lipa, u intervjuu za Express.

– Hrvatska je “zarobljena država”, u kojoj političke elite (stranke) kontroliraju 140 milijardi kuna proračuna i još toliko kroz javne kompanije. To je dakle ‘plijen’ od 300 milijardi kuna godišnje koji je ‘nagrada’ onome tko pobijedi na izborima i dođe u poziciju da imenuje ljude koji će upravljati tim novcem.

Stranke u tom ‘gazdovanju’ tim javnim resursima vraćaju uslugu onima koji su im pomogli doći na vlast, dakle koaliciji interesa, od dijelova javnog sektora, preko podzetnika vezanih uz državu, preko javnosektoraške akademije, medija i “nezavisnih” intelektualaca i udruga ovisnih o državi.

Dio pobjedničke koalicije su naravno i birači, koje politika potkupljuje sitnim poklonima. Tu i tamo dobiju neki ‘bombončić’, poput koncerta omiljenog pjevača ili besplatnih udžbenika, pa ne pitaju puno što se događa s ostatkom novca koji je u biti njihov, samo što ga tako ne doživljavaju.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.