Nakon obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu, trgovačkim centrima, pekarama, trgovinama, maske će se uvesti i u sve ostale djelatnosti koje posluju u zatvorenim prostorima, a ono što ljude najviše zanima je kako će izgledati odlazak u restorane i kafiće s maskama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naime, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je najavio da se priprema mjera obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima.

“Mi sasvim sigurno pripremamo mjeru obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima. O ostalim mjerama ćemo razgovarati s pojedinim sektorima gospodarstva i u dogovoru s njima ih donositi”, kazao je. Konobari već dugo moraju nositi maske, no sad bi isto trebali i gosti.

Marin Medak, šef Nacionalne udruge ugostitelja, za Index je rekao da su s Kriznim stožerom dogovorili da zajednički donose sve odluke koje se tiču provođenja mjera u ugostiteljskim objektima, a jedna nova bi se trebala uvesti kroz narednih mjesec dana.

Medak: Gost će trebati nositi masku do stola i isto tako kad ustaje od stola

“U razgovoru s članovima Stožera rečeno nam je da se može očekivati da Hrvatska preslika njemački model što se tiče nošenja maski u ugostiteljskim objektima, uključujući restorane, kafiće i slastičarnice. Gost će trebati nositi masku do stola i isto tako kad ustaje od stola i odlazi na WC ili napušta ugostiteljski objekt. Za vrijeme dok gost sjedi za stolom, ne treba nositi masku, već najnormalnije može sjediti i konzumirati hranu i piće. Pitali smo Stožer kad bi to trebalo skupiti na snagu pa su nam rekli da će se to uvesti u narednih mjesec dana”, rekao je Medak za Index.

Navodi kako zasad nisu spominjali nikakve druge mjere koje bi uveli, a dodaje i kako su, osim Nijemaca, ovaj model nošenja maski u ugostiteljskim objektima primijenili i Španjolci te da ga uvode Talijani i Francuzi.

“Gosti će se osjećati sigurnije”

Smatra da ta mjera ne bi trebala odvratiti goste od posjeta restoranima i kafićima, već da bi čak mogla potaknuti one koji se boje zatvorenih prostora da se na taj način osjećaju sigurnije u ugostiteljskim objektima.

“Vjerujem da će to biti dobro jer će se gosti osjećati sigurnije. A moguće je i da će pasti dio prometa, no vjernim gostima bi ova mjera sigurnosti sigurno bila još veći argument da posjete lokal”, kazao je Medak.

OGLAS